ОСТАННІ НОВИНИ

У Стрийському парку відновлюють оранжерею

Ольга-Марія Коханевич, Львівський портал

|

До неділі, 1 травня, одна з головних окрас Стрийського парку нарешті буде відновлена та невдовзі знову функціонуватиме. Про це сьогодні, на брифінгу журналістів запевнив начальник управління екології благоустрою ЛМР Андрій Галушка.

649

За словами А. Галушки, після 2006 року оранжерея занепала.

«Звичайні котли, які стояли раніше були зовсім не ефективними і погано виконували енергозберігаючу функцію. А міських коштів не вистачало на їх обслуговування, бо різко зросла ціна на газ», – повідомив чиновник.

Врешті, за відновлення природоохоронного об’єкта взялися минулого року. У 2015 році, з ініціативи управління екології та благоустрою департаменту містобудування, було розроблено проект по реконструкції оранжереї у Стрийському парку.

646

Зі слів Андрія Галушки, новий підхід до ремонтних робіт дозволив мінімізувати витрати на майбутнє утримання оранжереї. «Як бачимо, фундамент відновили, але змін у його конструкцію внесено не було – обриси залишили ті самі. Однак, ми змінили підхід до теплозбереження, виробництва тепла і функціонування системи вологи. Обігрів забезпечують два твердопаливні котли на дрова. Використані також сучасні склопакети, які дозволяють ефективно зберігати тепло. Дах влаштовано з прозорої полікарбонатної плити, яка дає добру прохідність ультрафіолету», – розповів пан Андрій.

Також біля оранжереї знаходиться б’ювет, який десятки років не функціонував. Згідно проекту його полагодили, і зараз з нього тече питна вода.

647

Як зазначив чиновник, після закінчення ремонтних робіт буде проведений фітокарантин, щоб розмістити рослини в оранжереї безпечно. Зараз постає актуальним питання наповнення оранжереї різними видами рослин.

«З пропозицією допомогти у наповненні звернувся Ботанічний сад ЛНУ ім. І. Франка, Ботанічний сад Львівського лісотехнічного університету також зголосився безкоштовно надати декілька видів пальм. Крім того, у бюджеті відведена невелика сума коштів на закупівлю інших рідкісних та екзотичних видів рослин», – поділився Андрій Галушка.

До слова, загальна вартість робіт складає трохи більше мільйона гривень.

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *