ОСТАННІ НОВИНИ

Влада Львова цинічно руйнує пам'ятки ЮНЕСКО, – ІКОМОС

|

Влада Львова цинічно ігнорує звернення та вимоги фахових реставраторів, пам’яткоохоронців та мешканців Львова, яких обурює брутальне руйнування пам’яток, що внесена до культурної спадщини ЮНЕСКО. Про це йдеться у публічному зверненні членів Львівського осередку УНК ІКОМОС.

незаконні забудови львів

Водночас Міжнародна рада з охорони пам’яток та історичних місць не приховує обурення від бутафорного «тижня охорони пам’яток» особами, які впродовж років ігнорували засади та закони збереження культурної спадщини. А також вважає це цинічним окозамилюванням, метою якого є одне: зберегти й вдосконалити схеми чиновників-хабарників, прикриваючись благими намірами.

Текст звернення членів Львівського осередку УНК ІКОМОС подаємо без змін:

«Впродовж останніх років центральна історична частина Львова, зокрема та, що внесена до культурної спадщини ЮНЕСКО, нещадно руйнується. Щотижня зринають скандали, протести мешканців, гучні судові процеси проти незаконного будівництва. Кам’яниці руйнують до фундаменту, зводять незаконне будівництво, по-варварськи трощать вікна та двері під крамниці та офіси. При чому весь цей час влада Львова цинічно ігнорує звернення та вимоги фахових реставраторів, пам’яткоохоронців та мешканців Львова, яких обурює брутальне руйнування пам’яток.

Комерційна привабливість важливіша за будь-що. Окремої уваги заслуговує цинізм, який взяли на озброєння правителі львівської Ратуші. Не гребують прикриватися будь-чим: пам’ятки руйнують під приводом підготовок до святкувань чи вшанувань знакових дат, реконструкцій площ і доріг, задля нібито розвитку туризму і привернення уваги гостей Львова. По культурній спадщині катком проїхалася епідемія влаштування ресторанів, літніх майданчиків і кафе у історичних скверах, монастирських садах, подвір’ях музеїв і палаців. Сокирами зрубується давнє малярство, ліпнина, портали, декори.

Весь цей час влада Львова не те, що відсторонено спостерігала за цим  вандалізмом, а й брала безпосередню участь в цих ганебних процесах. При цьому «сором’язливо» прикривалася фразами, що вони нічого не можуть з цим зробити. При цьому протегувала незаконне втручання в пам’ятки, якщо це стосувалося друзів, знайомих, близьких.

Межа перейдена вже давно: тепер руйнувати пам’ятки стали не тільки ті, хто «домовився», а й ті, кому ще «не дозволили». Злочинці, підбадьорені безкарністю розпочали руйнували історичне середовище вже без огляду на бажання чи небажання влади  тримати все під власним контролем.

Минулого тижня у Львові відбувся так званий тиждень охорони пам’яток, організований тією ж владою. Але ті, хто домагався збереження пам’яток впродовж останніх років, проігноровані і вчергове стоять під стінами з вимогами припинити руйнування Львова. Експертів, громадських діячів, науковців-реставраторів, архітекторів, які присвятили себе пам’яткоохоронній діяльності і в судах оскаржують незаконні рішення чиновників та висвітлюють руйнування пам’яток – на захід не запросили. Для статусності до Львова запрошують учасників пам’яткоохоронного руху з інших міст України і з-за кордону.

Ми – ті, хто щиро вболіває за збереження пам’яток Львова. Ми вітаємо бажання об’єднання та спільної праці задля збереження історичного Львова!

Але ми глибоко обурені і засуджуємо проведення бутафорного «тижня охорони пам’яток» особами, які впродовж років ігнорували засади та закони збереження культурної спадщини, чим довели ситуацію у Львові до нинішнього стану. Вважаємо це цинічним окозамилюванням, метою якого є одне: зберегти й вдосконалити схеми чиновників-хабарників, прикриваючись благими намірами.

За дорученням членів Львівського осередку УНК ІКОМОС

Віце-президент УНК ІКОМОС Андрій Салюк», – йдеться у повідомленні.

Як відомо, авторитетні експерти розкритикували закритий від громади так званий «форум захисту пам’яток культури», який зараз триває у Львові, адже він може обернутися появою ще більшої кількості незаконних будівництв у місті. Детальніше читайте у статті Львівського порталуПраво на шабаш: тиждень охорони корупції у Львові

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *