ОСТАННІ НОВИНИ

У Ратуші «антизабудовний» пікет: вимагають захистити історичний Львів

|

Львівські активісти руху «Народна дія» 21 квітня у стінах Львівської міської ради вимагають міську владу узаконити історичні межі Львова та перестати видавати незаконні дозволи на будівництво  історичному ареалі міста Львова. Щоб захистити історію міста, активісти готові на радикальні дії. Про це у коментарі кореспонденту Львівського порталу повідомила учасник «Народної дії» Олеся Дацко.

2

За її словами, активістки вимагають від міської влади виконати рішення суду з винесення меж історичного ареалу  Львова та закріплення їх в натурі.

1

«У нас у Львові шалена проблема з руйнуваннями пам’яток архітектури і заповідників.  Це загроза виключення із з ЮНЕСКО. Ми почали такі дії, щоб в законодавчому полі зробити щось, що вимагає ЮНЕСКО. Прокуратура нещодавно виграла суд  і зобов’язала визнати землі в межах всього історичного ареалу землями історико-культурного призначення. Що треба зробити? Перше, це у нас не погоджений історико-культурний план в  Міністерстві культури. Таке погодження є обов’язковим, і цей план не може вважатися чинним, якщо він не погоджений. Тобто Львів, як історичне місто, має мати такий план. Вони (міська влада-ред.) керуються 2005 роком, а він не погоджений, тобто не чинний. Також у нас досі не винесені межі історичного ареалу в натурі. Тобто виконком у 2005 році своїм розпорядженням встановив межі, але в нас є відповіді Мінкульту, що вони його не подавали на затвердження. Вони нічого не зробили, щоб розробити правили місцевої розбудови, для історично-населених міст. Тобто в нас немає вихідної документації, яка би встановлювала обмеження щодо пам’яткоохоронного законодавства. Зрозуміло, що це комусь було вигідно, щоб його не розробляти. Втім, якщо цього не роблять службовці, це піднімає громада», – розповіла Олеся Дацко.

Водночас на сесії міської ради депутати озвучили запит, у якому просять мораторій на забудову зони ЮНЕСКО у Львові. «Ініціюємо введення мораторію на проектування та будівництво нових будівель і споруд в межах території ЮНЕСКО, а також на реконструкцію з розширенням і надбудовою існуючих споруд до моменту прийняття та затвердження необхідних нормативних документів, які би чітко регламентували порядок проведення таких будівельних робіт в історичній частині міста»,  – йдеться у запиті Української Галицької Партії.

Як зазначила активістка Олеся Дацко, таке рішення є «радикальним», але поки немає відповідних документів щодо історико-культурного середовища Львова,  це може тимчасово допомогти місту.

Як відомо, авторитетні експерти розкритикували закритий від громади так званий «форум захисту пам’яток культури», який зараз триває у Львові, адже він може обернутися появою ще більшої кількості незаконних будівництв у місті. Детальніше читайте у статті Львівського порталу: Право на шабаш: тиждень охорони корупції у Львові

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *