ОСТАННІ НОВИНИ

Експерти вимагають від депутатів законодавчих змін для охорони українських пам’яток ЮНЕСКО

|

Наукове та громадське середовища написали звернення до Народних депутатів України, депутатів міської та обласної рад щодо критичної ситуації з охороною пам’яток ЮНЕСКО в Україні. Копія відповідного звернення є у розпорядженні Львівського порталу.

незаконні забудови львів

«На сьогодні на території нашої держави знаходиться сім архітектурних та природніх пам’яток, які включені до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО: дерев’яні церкви карпатського регіону, Києво-Печерська Лавра та Софійський собор, Букові праліси, Резиденція митрополитів Буковини і Далмації, античний Херсонес в Криму та  Ансамбль історичного центру Львова. Це гордість та безцінне надбання українців, яке ми повинні зберегти.

Проте, через бездіяльність центральних органів виконавчої влади та корупцію на всіх рівнях деякі пам’ятки ЮНЕСКО в Україні вже опинились перед загрозою знищення. Особливо критичною є ситуація з пам’ятками архітектури у Києві (Софійський собор та Києво-Печерська Лавра) та Львові (Ансамбль історичного центру Львова).  Через незаконні, безконтрольні забудови руйнується архітектура та порушується ландшафт території цих пам’яток. У Львові, зокрема, все частіше з’являються скандальні незаконні будівництва в буферній зоні центральної частини  Львова – пам’ятці  ЮНЕСКО, по варварськи руйнуються середньовічні кам’яниці та архітектурне обличчя міста загалом», – йдеться у повідомленні.

Об’єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні належать до сфери управління виключно Міністерства культури України. Проте через територіальну віддаленість від більшості пам’яток всесвітнього значення, відсутність на місцях державних органів охорони культурної спадщини, відсутність відповідних організаційних структур та кадрів, –  Міністерство культури України не здійснює належно покладених на нього функцій охорони пам’яток. На більшості територій об’єктів всесвітньої спадщини України відсутні державні історико-культурні заповідники та історико-культурні заповідні території, не створені адміністрації історико-культурних заповідних територій. Зокрема, у Львові розпорядженнями голови ЛОДА у 2015 р. ліквідовані Державний історико-архітектурний заповідник у м. Львові та відділ охорони нерухомої культурної спадщини ЛОДА. Для дерев’яних церков Карпатського регіону теж не визначений порядок управління об’єктами та контролю з боку Міністерства культури.

Окрім того, існують правові прогалини: українське законодавство не містить навіть понять «пам’ятка всесвітнього значення» та «буферна зона», що робить пам’ятки ЮНЕСКО незахищеними від руйнування через незаконні забудови.

Як наслідок – це призвело до фізичного знищення окремих пам’яток, порушення режимів охорони їх територій та охоронних зон, подання необ’єктивних звітів про стан збереження об’єктів всесвітньої спадщини до Комітету світової спадщини ЮНЕСКО.

Саме тому авторитетні експерти та науковці в пам’яткоохоронній сфері спільно з юристами напрацювали законодавчі зміни, які відповідають міжнародній практиці, а також вимогам Комітету світової спадщини ЮНЕСКО.

Зокрема, законопроектом №1553 про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» (щодо збереження пам’яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) передбачено перенесення функцій управління з Києва на місця, де розташовані пам’ятки всесвітньої спадщини ЮНЕСКО при залученні до обговорення проектів збереження і реставрації представників місцевих органів самоврядування, громадських організацій та експертів. Попри це контроль за збереженням об’єктів всесвітньої спадщини залишається за Міністерством культури України. У законопроекті належно враховано законодавчо закріплену модель управління історико-культурними заповідниками та історико- культурними заповідними територіями, але виділено окремо структуру Органу управління для об’єктів всесвітньої спадщини з огляду на особливості вимог до збереження цих об’єктів та необхідність дотримання міжнародних зобов’язань України у справі збереження цих об’єктів.

Проект даного закону дозволяє посилити контроль держави за об’єктами Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на території України.

29 березня у Верховній Раді України законопроект №1553  в першому читанні підтриманий 249-ма голосами «ЗА». Зараз законопроект зі всіма внесеними поправками готується до другого читання.

Враховуючи важливість та суспільну необхідність ухвалення вище згаданих законодавчих змін, просимо вас підтримати законопроект і звертатись з проханням в найкоротші терміни винести законопроект №1553 на розгляд в сесійну залу парламенту та підтримати його в цілому.

Цей законопроект висунули такі експерти:

Бойко Оксана Григорівна – кандидат архітектури, старший науковий співробітник ДП Інститут «Укрзахідпроектреставрація»

Гайда Микола Павлович – заступник директора Науково-дослідного інституту Пам’яткоохоронних досліджень Міністерства культури України;

Горницька Лідія Орестівна – начальник архітектурно-реставраційної майстерні №3 ДП Інститут «Укрзахідпроектреставрація»;

Долинська Мар’яна Львівна – доктор історичних наук, професор кафедри класичних, візантійських і середньовічних студій Українського Католицького Університету;

Дубик Юрій Ярославович – доцент кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів Національного університету «Львівська політехніка»;

Савицький Марко Іванович– директор ТзОВ «Перша архітектурна майстерня», архітектор;

Салюк Андрій Зенонович – Віце-президент УНК  ICOMOS, голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

Слободян Василь Михайлович – кандидат історичних наук, провідний науковий спеціаліст ДП Інститут «Укрзахідпроектреставрація»;

Петрик Василь Михайлович – кандидат архітектури, доцент кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів Національного університету «Львівська політехніка»;

Дацко Олеся – доцент кафедри менеджменту мистецтва Львівської національної академії мистецтв, заступник голови Громадської ради при Львівській облдержадміністрації, правозахисник;

Юзик Ірина – журналіст, автор багатьох розслідувань про незаконні забудови у Львові та знищення історичного Львова, активіст Громадського руху «Народна дія».

Детальніше про незаконні забудови та їх наслідки для Львова читайте у статті Львівського порталу: Право на шабаш: тиждень охорони корупції у Львові

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *