ОСТАННІ НОВИНИ

Російське міністерство юстиції заборонило діяльність Меджлісу

|

Мін’юст Росії включив «Меджліс кримськотатарського народу» до переліку організацій, діяльність яких припинена у зв’язку із здійсненням ними екстремістської діяльності. Про це повідомляє Українська правда.

zaborona

«Сьогодні в перелік громадських і релігійних об’єднань, діяльність яких припинена у зв’язку із здійсненням ними екстремістської діяльності, включено громадське об’єднання Меджліс кримськотатарського народу», – йдеться в повідомленні прес-служби Мін’юсту РФ.

У ньому наголошується, що об’єднання включене до переліку на підставі рішення так званого «прокурора» Криму про призупинення діяльності громадського об’єднання.

Нинішній і колишній лідери меджлісу – депутати Верховної ради України Рефат Чубаров і Мустафа Джемільов – живуть в Києві. «Прокуратура» Криму вважає їх причетними до енергетичної блокади півострова.

Як повідомлялося, зараз так званий Верховний суд Криму розглядає позов Поклонської про визнання меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону її діяльності в Росії.

«Меджлісу забороняється користуватися всіма державними і муніципальними ЗМІ, проводити різні публічні масові заходи, використовувати банківські вклади і взагалі проводити будь-яку роботу. Вся їх пропаганда буде заборонена», – сказала Поклонська.

«Рішення про припинення діяльності меджлісу буде діяти до винесення рішення Верховного Суду Республіки Крим за моїм позовом про заборону даного громадського об’єднання на території Російської Федерації, з огляду на його деструктивну діяльність, та визнання його екстремістською організацією», – зазначила вона.

Днем пізніше Євросоюз зажадав скасування рішення, спрямованого на заборону діяльності меджлісу кримських татар як екстремістської організації. У заяві офіційного представника Європейської зовнішньополітичної служби говорилося, що таке рішення  «є вкрай тривожним і являє собою серйозну атаку на права кримських татар».

«ЄС повторює свій заклик до повного дотримання міжнародних стандартів в галузі прав людини та інших зобов’язань за міжнародним правом», – сказано в комюніке представника ЄВС.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій закликав міжнародні організації відреагувати на цю подію.

“Я від імені українського Парламенту звертаюся до міжнародних організацій – дати належну реакцію на цей злочин. Звертаюся до українського МЗС з проханням розглянути можливість термінового скликання Ради безпеки ООН з цього питання”, – написав він на своїй сторінці у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *