ОСТАННІ НОВИНИ

Прокурор-«няша» взялася за неугодних журналістів

|

Підконтрольний Росії прокурор анексованого Криму Наталія Поклонська заявила, що готує матеріали для повного блокування журналістський проект «Крим.Реалії». Про це вона сказала в коментарі російському агентству «ТАСС», передає автор проекту Радіо Свобода.

420

«Ми збираємо матеріали в Генеральну прокуратуру Росії і далі в «Роскомнагляд» для повного закриття інформаційної служби «Крим.Реалії», – сказала Поклонська.

На сайті російської прокуратури Криму також повідомляється про ініціативу відомства із «блокування окремих публікацій «Крим.Реалії».

«Аналіз контенту цього ресурсу свідчить про його спрямованість на дискредитацію діяльності Російської Федерації на території Республіки Крим, розпалюванні міжнаціональної та міжетнічної ворожнечі, а також про здійснення закликів до екстремістської діяльності», – йдеться в повідомленні прокуратури анексованого Москвою Криму.

Вранці 19 квітня в Криму російські силовики провели низку обшуків у будинках журналістів у пошуках зв’язків із «Крим.Реалії». Наталія Поклонська заявила про порушення кримінальної справи щодо кримського журналіста за статтею російського законодавства про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ. Пізніше стало відомо, що мова йде про Миколу Семену. Його син розповів «Крим.Реалії», що обшук у будинку його батька тривав п’ять годин.

На сайті російської прокуратури Криму також з’явилася інформація про проведення слідчих дій і стосовно ще декількох журналістів. Однак імена і прізвища їх у відомстві не називають.

Адвокат Еміль Курбедінов повідомив, що після обшуку в ФСБ відвезли ще двох журналістів.

Голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов назвав обшуки у кримських журналістів 19 квітня тиском на вільну пресу. Він повідомив, що НМПУ вже готує заяву-звернення до міжнародних організацій з проханням «вплинути» на ситуацію.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Як відомо, мем «няша» з’явився від відеоблогера Enjoykin, що перетворив відео із виступами незаконно призначеного прокурора Криму Наталії Поклонської у відеокліп. На сьогодні роботу переглянуло вже близько 24 мільйонів осіб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *