ОСТАННІ НОВИНИ

Цієї неділі у Львові стартує Тиждень охорони пам’яток

|

У рамках проекту «Право на місто» із 17 до 23 квітня у Львові відбудеться Тиждень охорони пам’яток, що буде складатися з низки заходів, спрямованих на налагодження суспільного діалогу та напрацювання дієвих механізмів охорони пам’яток та оновлення міста. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Львів

Власне,  18 квітня – Міжнародний день пам’яток і визначних місць. У засадничих документах йдеться про те, що «людство… визнає відповідальність перед наступними генераціями за їх схоронність і вважає себе зобов’язаним передати поколінням спадщину в усьому багатстві її автентичності».

“Натомість динамічність сьогодення визначає прагматизм сприйняття історичних будинків та просторів міст як простих об’єктів нерухомості та майданчиків для комерції. Радикальні прибічники збереження старовини часто ігнорують економічний контекст та базові вимоги комфорту і безпеки. В свою чергу, варварське ставлення до автентичних історичних споруд створює реальні ризики втрати матеріальних носіїв культурної ідентичності історичних міст”, – наголошує прес-служба ЛМР.

Привернення уваги до цих проблем, а також спроба напрацювання дієвих механізмів врегулювання стосунків всіх зацікавлених сторін і залучення громадян до збереження спадщини у сталому розвитку історичного міста і є метою Тижня охорони пам’яток.

Програма заходів:

17 квітня – відкрита конференція «Збереження спадщини та оновлення міста» (пр. Свободи 15, Музей етнографії та художнього промислу). Вхід вільний.

18 квітня – семінар для службовців місцевого самоврядування історичних міст України з охорони історичної спадщини (вул. Козельницька 2а, лекторій).

18 квітня – круглий стіл Tvoemisto.tv «Охорона пам’яток та оновленні міста» з онлайн-трансляцією.

19-20 квітня – проектний семінар «Право на місто 2: Охорона спадщини та оновлення міста».

23 квітня – публічна презентація та обговорення результатів роботи проектного семінару та формування резолюції Тижня охорони пам’яток у Львові.

Протягом практичної частини проектного семінару 19-20 квітня учасники працюватимуть у міждисциплінарних групах над розробленням практичних механізмів регулювання стосунків між зацікавленими сторонами щодо побутування/використання пам’яток архітектури та містобудування у приватному та суспільному житті. Кожна група складатиметься з представників різних груп інтересів: мешканців, міських активістів, фахівців, представників влади міста та бізнесу, що будуть шукати консенсусу.

Учасники працюватимуть у п’яти тематичних групах:  оновлення в житлових пам’ятках для побутових потреб; оновлення в нежитлових приміщеннях пам’яток; нове будівництво в історичному ареалі; ревалоризація цінних індустріальних об’єктів; історичні громадські простори.До участі у практичній частині семінару 19-20 квітня запрошуються усі, хто цікавиться збереженням архітектурної спадщини та бажає взяти участь у розробці дієвих механізмів регулювання збереження історико-культурної спадщини та закласти основні принципи оновлення міста на основі громадської участі, незалежно від освіти, професії та місця проживання.

Фото: uk.wikipedia.org

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *