ОСТАННІ НОВИНИ

Посада генпрокурора стала елементом політичних торгів, – експерт

|

Посада генпрокурора стала елементом політичних торгів і розподілу влади. Про це на прес-конференції заявив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, передає з місця події кореспондент Львівського порталу.

прокуратура

За його словами, виходячи з досвіду європейських країн, це є неприпустимим.

«Система прокуратури та генерального прокурора повинна бути рівновіддалена та незалежна від будь-яких політичних впливів. На цю посаду має призначатися професіонал. Згідно із рекомендацій Венеціанської  комісії, на посаду Генпрокурора бажано проводити конкурс», – пояснив Олександр Банчук.

І додав, що це один з елементів того, як забезпечити незалежність прокуратури від можливих політичних впливів.

«Натомість маємо іншу ситуацію. Теперішній перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів цього вівторка вніс законопроект, який у експертному середовищі «охрестили» законом під Луценка-генпрокурора», – зазначив Олександр Банчук.

«Фактично, він дозволить особі без юридичної освіти, без досвіду роботи в системі прокуратури очолити цей орган», – пояснив експерт.

За його словами, це закон підготували під конкретну людину. «У демократіях керують закони, а у деспотіях – люди. Тому, висновки робіть самі», – констатував Олександр Банчук.

Фото: depcontrol.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *