ОСТАННІ НОВИНИ

Ян Томбінський: «Робота Генеральної прокуратури є вкрай важливою для впровадження Угоди про асоціацію з ЄС»

|

Голова Представництва ЄС в Україні Яна Томбінський щодо останніх подій, пов’язаних із Генеральною прокуратурою:

томбінський

«Я взяв до відома той факт, що Верховна Рада України прийняла відставку Генерального прокурора. Це рішення створює можливість для нового старту у діяльності Генеральної прокуратури. Я сподіваюся, що новий очільник Генеральної прокуратури забезпечить незалежність цього органу від політичного впливу та тиску, а також користуватиметься суспільною довірою. Генеральна прокуратура має робити внесок у забезпечення правосуддя та верховенства права, на які так сильно очікує та заслуговує український народ. Також робота Генеральної прокуратури є вкрай важливою для загальної інституційної модернізації України, а також для впровадження Угоди про асоціацію.

Останнім часом я був украй стурбований через усі новини, які надходили з Генеральної прокуратури. Й досі бракує відчутних результатів розслідувань серйозних справ. Йдеться, зокрема, про драматичні події, які відбувалися у Києві та Одесі на початку 2014 року; діяльність посадових осіб попереднього режиму, яких було додано до санкційного списку на прохання української влади; також це стосується розслідування діяльності високопосадовців Генеральної прокуратури. Прокурори, яких сприймають як реформоорієнтованих посадовців, або пішли зі служби, або, навпаки, – зіштовхуються з перешкодами, намагаючись провадити розслідування чи реформи. На жаль, занепокоєння, що їх у цьому контексті висловлюють громадянське суспільство, експерти та міжнародна спільнота, ігнорується.

Окрім того, я стурбований через нещодавні повідомлення про розслідування Генеральною прокуратурою діяльності дуже шанованої неурядової організації, яка несе велику суспільну службу, борючись проти корупції в Україні. Без упередженості до результатів будь-якого розслідування, ці рішення Генеральної прокуратури викликають підозру у тиску на незалежних експертів, які критикують саму Прокуратури. Євросоюз та інші партнери України пильно слідкуватимуть за розвитком подій щодо цього питання».

Фото: www.rbc.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *