ОСТАННІ НОВИНИ

Ігор Васюник: «Ми зробили перший крок, щоб зупинити нищення архітектурних пам’яток Львова»

|

Народний депутат України Ігор Васюник про прийняття Верховною Радою законопроекту №1553:

васюник

«Нарешті зроблено перший важливий крок, щоб на законодавчому рівні зупинити знищення історичних архітектурних пам’яток Львова та інших міст України.

Щойно 249-ма голосами «за» в парламенті ухвалили в першому читанні законопроект №1553 щодо збереження пам’яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні.

Без перебільшення: через корупцію ми втрачаємо унікальні об’єкти культури, якими Україна так пишається, і які вже стали нашою візитівкою в світі. Ця проблема добре відома фахівцям та громадським активістам Львова та Києва, які роками борються з незаконними забудовами на території пам’яток ЮНЕСКО. Особливо, це стосується Софії Київської, Києво-печерської лаври, Історичного ансамблю Львова.

Львів’янам не потрібно зайве пояснювати про вакханалію з історичними пам’ятками…Сьогодні під час свого виступу з командою на всю країну продемонстрували фото надані Василем Петриком, які показують. як знищують пам’ятки, зокрема, у Львові незаконні забудовники.

Цей законопроект розробляла група експертів та фахівців протягом півроку. Враховані вимоги хартії та конвенції ЮНЕСКО щодо збереження культурної спадщини, які Україна ратифікувала. Окрім того, враховані зауваження 37-ї сесії Комітету ЮНЕСКО (2013 р.) щодо створення Органів управління пам’ятками та плану їхнього розвитку.

Запропоновані законодавчі зміни – це своєрідний «запобіжник» проти будь-яких корупційних дій навколо пам’яток. Зокрема, передбачено створення Органу управління пам’яткою. Керівником повинен бути професіонал з досвідом роботи в цій сфері не менше 5 років. Здійснюватиме нагляд за діяльністю Органу управління та станом збереження пам’ятки Наглядова рада, до складу якої увійдуть провідні науковці та фахівці у сфері збереження культурної спадщини, громадські активісти у сфері охорони пам’яток. Однією із функцій наглядової ради буде погодження кандидатури на посаду керівника органу управління. Якщо раніше експерти лише просили і кричали про порушення, то тепер вони матимуть повноваження впливати на кінцеве рішення чиновників Мінкультури (при видачі будь-яких дозволів на роботи). Окрім того, законопроектом пропонується доповнити діючий Закон визначеннями понять «пам’ятка всесвітньої спадщини», «буферна зона», закріплюється категорія пам’яток всесвітнього значення.

Законопроект додатково обговорили на круглому столі. Є додаткові конструктивні пропозиції та зауваження. До другого читання ми врахуємо всі пропозиції та зауваження і подамо необхідні поправки».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *