ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відбудеться концерт з піснями на вірші Лесі Українки

|

Вперше у Львові до 145-річчя від дня народження Лесі Українки у Львівській обласній філармонії 24 березня відбудеться унікальна прем’єра твору Мар’яни Лисенко «П’ять пісень на вірші Лесі Українки» у виконанні британської солістки українського походження Марії Гулик. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

38484584

 

Марія Гулик та Мар’яна Лисенко вперше виступатимуть у Львові разом із Струнним квартетом «Фенікс».

За словами Марії Гулик, Мар’яна Лисенко колись почула її спів в опері «Х. М. Смішна техніка»  в Московському Музичному театрі ім. Станіславского і Немировича-Данченка.

«Я виконувала роль «Української жінки», дуже красива опера, композитор К. Бодров. Мар’яна давно хотіла написати цикл на дивовижні, прекрасні вірші Лесі Українки. І так як Леся Українка мала дуже непросту, часом трагічну долю, Мар’яна шукала співачку, яка змогла б ще й драматично наповнити цей цикл. І в мене повірила, створила для мене цей дивовижний, дуже мною улюблений, цикл. Прем’єра циклу відбулася у Франції на музичному фестивалі у м. Віссембург, з талановитими музикантами з Берліна квартетом «Атріум». Цикл мав великий успіх. І нашою мрією стало виконати його в Україні. Ми маємо українське коріння, дуже любимо Україну. Я росла біля Києва, і дуже рада що зможу побачити Львів. Рада що український дебют циклу відбудеться у Львові», – зазначила вона.

«П’ять пісень на вірші Лесі Українки» Мар’яна Лисенко написала в 2013 році до 100-річчя від дня смерті поетеси. Про свої співпереживання з долею Лесі Українки Мар’яна Лисенко говорить: «Її доля сповнена скорботи: втрата коханого (Мержинського), участь в революційному русі, важка хвороба, що приносить сильні страждання, передчуття ранньої смерті. Все це відображено в рядках, написаних Лесею, майже всі її вірші пронизані болем».

У циклі Мар’яна Лисенко передає всі ці почуття, пережиті тендітною, але сильною молодою жінкою. «П’ять пісень» збудовані за життєвим шляхом Лесі Українки. Четверта пісня про прощання з життям. Заключна ж пісня є відчайдушним гопаком, перемогою над смертю, життям, що живе в рядках написаних Лесею Українкою».

Окрім цього, слухачі почують «Шість романсів» Петра Чайковського та Модеста Мусоргського, які прозвучать у виконанні піаніста Мирослава Драгана і Струнного квартету «Фенікс».

Фото: ostrovskogo.com.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *