ОСТАННІ НОВИНИ

Торік від туберкульозу померло 309 мешканців Львівщини

|

У Львівській області за минулий рік було виявлено 1509 хворих на всі форми туберкульозу. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі департаменту з питань охорони здоров’я Львівської ОДА.

туберкульоз

«Спостерігається зниження рівня захворюваності та смертності на туберкульоз у Львівській області. Так, за минулий рік в області було виявлено 1509 хворих на всі форми туберкульозу,  з них на туберкульоз легень – 1316, ко-інфекцію – 143. Померло 309 осіб, 53 – до року спостереження. Для порівняння у 2014 році: померло 359 осіб, 64 – до року спостереження», –  зауважив головний лікар Львівського регіонального фтизіопульмонологічного центру, головний спеціаліст ДОЗ ЛОДА з фтизіатрії Любомир Рак.

«У нас є всі можливості, щоб виявити, діагностувати та лікувати хворого. Лікування проходить, як за кошти державного бюджету, так за кошти Глобального Фонду. На базі ЛРФПЦ функціонує лабораторія ІІІ рівня, яка є однією з кращих в області. Діагноз туберкульозу встановлюється на протязі 3-5 годин, ідентифікація чутливості – впродовж 10-12 днів (ще донедавна результат таких обстежень був відомий лише за 2-3 місяці). Швидка лабораторна діагностика дає змогу значно скоротити тривалість лікування хворого», – зазначив Любомир Рак.

«Щорічно у Львівській області виявляється до 8 тисяч хворих на хронічні обструктивні захворювання легень, минулого року від цієї недуги померла 831 особа.  Тому метою проведення таких акцій є можливість виявлення хворих на ХОЗЛ на ранній стадії, оскільки запущені випадки складніше лікувати», – додала головний позаштатний спеціаліст ДОЗ ЛОДА з пульмонології Надія Рудницька.

Головний спеціаліст з дитячої фтизіатрії Юлія Летц, повідомила, що минулого року, на Львівщині, у дітей було виявлено 43 випадки захворювання на туберкульоз, з них 11 – мультирезистентних форм. Показник захворюваності на туберкульоз у 2015 році склав 8,9 на 100 тис. дитячого населення. Ситуація цього року ускладнилась у зв’язку з відсутністю вакцини. Вже за три місяці 2016 року зареєстровано 15 дітей хворих на туберкульоз, 10 з яких мають мультирезистентну форму (дітей до 1 року – четверо).  Фахівець зазначила, що провакцинованими у Львівській області є 15,4% дітей, при нормі – 95-98%. Такої складної ситуації, особливо з мультирезистентним туберкульозом, не спостерігалося протягом останніх 15 років.

Додамо, що 21 березня на Львівщині розпочалася профілактична акція «Дні профілактики туберкульозу та хронічних захворювань органів дихання», яка буде тривати до 18 квітня 2016 року.  Цьогорічним гаслом до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом є: “Об’єднуємось, щоб покласти край туберкульозу”.

Фото: muoz.cv.ua

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *