ОСТАННІ НОВИНИ

Віктор Таран: «Гонгадзе своєю смертю розбудив Україну і розпочав перші акції, що згодом переросли у Революцію Гідності»

|

Український політолог, голова Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран про вплив Георгія Гонгадзе на реформування України:

Віктор Таран

«Якщо говорити про реформи в Україні і про ті зміни, які йшли, то ми повинні згадати про Георгія Гонгадзе, який в 90-ті докладав багато зусиль до цього. Кінець 90-х – це були дуже непрості часи, тому що авторитарна система, яку будував Кучма, набирала оборотів. І дуже мало тоді людей, журналістів, громадських активістів не боялися кинути виклик системі.

Георгій був одним із них. В 1999 році на публічних дебатах президенту сказав все, що він думає про те, що робить Кучма з країною. І це йому дуже дорого коштувало. Але своєю смертю він розбудив частково Україну і розпочав перші публічні акції, масові акти. Тоді була акція «Повстань, Україно» і багато інших подій, які потім переросли і в Революцію Гідності.

Проти чого тоді повставав Гонгадзе і багато його однодумців? Кучма намагався збудувати в країні таку авторитарну модель, яка мала дуже цікаву аналогію. Вона мала так звану цехову систему. Він будував цю систему, спираючись на клан. Кучма намагався між ними балансувати, періодично допускаючи їх до влади. В його розумінні ця система плюс-мінус працювала, задоволеними були майже всі. Але країну це не влаштовувало, тому що ми по суті залишалися в певній пастці і не могли з неї вирватися», – сказав Віктор Таран.

Фото: hromadske.tv

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *