ОСТАННІ НОВИНИ

Львів'ян запрошують на експозицію сакрального мистецтва «Страсті Христові»

|

У каплиці львівської Ратуші (каб. 116) відкрили експозицію «Страсті Христові». Відтак мешканців Львова запрошують її відвідати. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

5875dc89-6c79-46c8-8610-26efa12b7104

На виставці представили 12 сакрально-мистецьких творів XVІ-XX ст. Серед них: Розп’яття з іконостасу храму блаженного Климентія Шептицького (1759 р.), Розп’яття XVI (Старосамбірський район), скульптура «Христос во гробі» (1638 р.), образ «Розп’яття» XVIII ст. (м. Ліон, Франція), образ: «Сострадання Пресвятої Богородиці» XVIII ст., образ: «Зняття з Хреста» XIX ст., плащаниця з Яворівського р-ну поч. XX ст. (ймовірно написана Модестом Сосенком або Петром Холодним) та ін. Майже всі твори походять з Галичини, за винятком образу «Розп’яття» XVIII ст.

ddb1a8d2-92c1-4e21-b89c-7e4c53fc3c43

Експонати надані з колекції Музею сакрального мистецтва Львівської архиєпархії УГКЦ. У фондах музею вже зібрано 6 тисяч експонатів.

45fba269-d8be-4c4c-b35a-39d77aaba43d

«Виставка «Страсті Христові» представляє нам сакральне мистецтво, твори від 16 до 20 ст., кожен з яких розповідає свою коротку історію чи має передісторію, знану і, напевне, якусь незнану історію. У нашій колекції є понад 6 тисяч експонатів. Ця виставка Страстей Христових є оздоблена цікавими мистецькими творами. Ренесансну скульптуру лежачого у гробі Христа Спасителя десь у 90-х роках купив на вулиці Староєврейській в одного колекціонера, що приніс її продати. На ній є виписана дата церковними літерами – 1638 р., і сам стиль виконання роботи досить-таки цікавий. «Розп’яття з пристоячими» – 1759 р., с. Крупське Миколаївського району. Тут є дуже унікальна Плащаниця рідкісного сюжету – лежачий у гробі Христос, але, на жаль, дати немає. Це с. Путятичі Городоцького району. Є і дуже унікальне Розп’яття – 16 ст., Старосамбірський район. Національний музей має 2-3 таких Розп’яття. Тут є і європейська традиція – не такий давній образ Розп’яття Христа, 2002 рік, з Ліону, Франція. Милятинське Розп’яття. Таких розп’ять у нашій колекції до 10-ти, але дуже легко відрізнити милятинське Розп’яття від глинянського: на милятинському написано латинкою «Ісус Христос – Цар Ізраїльський», а на глинянському цього немає. Я знайшов цю плащаницю у с. Лозина Яворівського району. «Зняття з хреста» – сюжет європейського мистецтва. «Сострадання Пресвятої Богородиці» і процесійний хрест. Хрест двосторонній: на одній стороні є виписано Розп’яття, з іншої – Воскресіння Христове. Кульмінація Страстей Христових – Воскресіння Христове, тому на процесійних хрестах часто зображали з однієї сторони Воскресіння (чи Богоявління). Бажаю всім спасаючого посту і дійти до тої великої гарної кульмінації – Воскресіння Христового», –  зазначив співзасновник і директор музею сакрального мистецтва ЛА УГКЦ о. Севастьян Дмитрух.

Додамо, що оглянути виставку у каплиці можна буде до 21 квітня щодня з 9.00 до 18.00.

Фото: ЛМР

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *