ОСТАННІ НОВИНИ

Як із настанням весни не потрапити до "рук" кліщів

|

Настала довгоочікувана весняна пора, й усі поспішають на природу. Та більшість забуває, що відпочинок на свіжому повітрі приносить не лише користь. Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр держсанепідслужби України» нагадує, що перший пік активності кліщів спостерігається з другої декади березня по червень. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі міської ради Львова.

кліщі

Укус кліща загрожує хворобою Лайма, кліщовим енцефалітом та іншими недугами. Щороку кількість кліщів зростає – вони полюють у лісах та парках. На засмічених частинах можуть знаходитись дрібні гризуни, які є природними годувальниками кліщів. Щоб не стати жертвами кровопивць, вирушати до лісу або на город потрібно в легкому, але закритому одязі. Варто защіпати рукави, не нехтувати шкарпетками та головним убором. Краще надавати перевагу світло-сірому одягу: на чорному тлі кліща важко помітити.

Повернувшись з відпочинку, ретельно огляньте себе, особливо – в ділянці шиї, голови, під колінами, ліктями та пахвами. Якщо ви помітили на одязі чорну цяточку, діаметром близько 2 мм, то вам пощастило, оскільки кліщ не встиг добратися до тіла. Невеличке новоутворення, що нагадує бородавку, та почервоніння навколо нього свідчать про те, що небезпека потрапила у глибокі шари шкіри. Бажано негайно звернутися за медичною допомогою, але якщо такої можливості немає, кліща можна видалити самотужки. Для цього озбройтеся пінцетом або петлею з тонкої нитки. Не варто видаляти його різкими рухами, якщо смикати сильно, голівка може відірватися й залишитися всередині шкіри. Після видалення кліща рану обробіть зеленкою.

Наслідки небезпечного контакту можуть проявитися за декілька днів або й тижнів. Якщо з’явились загальне нездужання, млявість, болі в суглобах чи інші симптоми, слід негайно звернутися до лікаря.

Фото: www.galka.if.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *