ОСТАННІ НОВИНИ

Собаки та їх господарі у Львові починають жити за новими правилами

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

У Львові вступають у дію нові Правила утримання і поводження з тваринами. Відтепер і чотирилапі (в основному собаки) стали «жертвами моди» на е-врядування; за неприбрані фекалії господарів братів менших штрафуватимуть, а безпритульних і надалі контролюватимуть.

тварини

Насправді прийняті на сесії 17 березня Правила – це правила Шредингера: одночасно нові і не дуже. Пояснюємо: поводження з тваринами у Львові «зрівняли» із законодавством України ( “Про захист тварин від жорстокого поводження”, “Про тваринний світ” тощо) , із тими законами, що регулюють ставлення до тварин. Відтепер львівські песики і котики захищатимуться Законом не лише на словах, а й на ділі, бо місто взяло на себе відповідальність. А якщо взяло – то громадськість проконтролює, щоб виконало.

Реєстарція

Згідно із програмою, відтепер усі тварини у Львові мають бути зареєстровані у єдиному електронному реєстрі. Окрім того,  господарі собак після реєстрації отримують жетон із номером, який повинні чіпляти на ошийник собаки під час вигулу. Також правилами забороняється вигул чотирипалих без ошийника.  Тварина, що ходить вулицями без жетона, вважатиметься незареєстрованою. Ветеринарний паспорт відтепер не є підтвердженням права власності. Також незареєстровану тварину забороняється дарувати чи продавати. Тому всіх відомих львів’янам бабусь з кошенятами  на Краківському чи Привокзальному ринку поліція має повне право притягти до відповідальності.

Щодо реєстрації тварини, то особа, яка придбала та утримує тварину, зобов’язана зареєструвати її протягом 10 діб з моменту придбання.  У разі втрати номерного індивідуального  реєстраційного знаку тварини (жетона), зміни її власника або місця його проживання (реєстрації)  обов’язково  проводиться  перереєстрація тварини.

Зареєструвати тварину можна у ЛКП “Лев”. Для цього необхідно взяти чотирилапого із собою та заповнити анкету. Через 15 діб собака чи кіт стає зареєстрованим і отримує свій жетон. Після реєстрації ЛКП “Лев” має право вимагати доставлення собаки на огляд чи вакцинацію. Таким чином, ЛКП “Лев” буде працювати з собаками як дитяча поліклініка з малюками.

У громадських місцях

У місцях масового скупчення людей, у тому числі у транспорті, собаки повинні бути на короткому повідку та у наморднику, а маленькі собаки – у закритих контейнерах або на руках у власника. В інших громадських місцях собаки можуть бути на вільному повідку.

Під час переходу через вулиці і поблизу магістралей особа, що здійснює вигул собаки, зобов’язана взяти її на короткий поводок, щоб уникнути дорожньо-транспортних подій і загибелі собаки на проїжджій частині.

Особа, яка утримує домашніх тварин, зобов’язана прибирати за нею екскременти на будь-якій території, включаючи територію під’їздів, сходових кліток, ліфтів, а також доріжок, тротуарів, газонів.

Заборонені породи?

У Правилах поводження та утримання тварин у Львові є пункт 5.8. “Забороняється на території міста утримання собак з підвищеною агресивністю таких порід: акбаш, американський піт-бультер’єр, вівчарка Дауфмана, гірська гонча, грецька вівчарка, доберман Владека Рошина, канадська собака, кангал, кенгуровий собака, лангедокський пастуший собака, леопардова гонча, румунська вівчарка, супердог та його помісь з майконгом, а також метиси вище наведених порід”. Під час голосування депутати цей пункт вилучили на доопрацювання через неточності, втім незабаром складуть новий список. Куди вивезуть цих собак? На сесії звучали ідеї про вивезення їх у села Львівської області, втім як село відреагує на такий подарунок і взагалі як все це буде відбуватися – наразі питання.

Поховання

Ховати домашніх улюбленців у лісах, полях чи на подвір’ї у Львові заборонено уже давно. У нових Правилах цей пункт також присутній, оскільки, як вважають екологи,утилізація собачих чи котячих тіл у землі може призвести до забруднення середовища.

Тому всіх власників вкотре просять привозити тіла свої мертвих собак у ЛКП “Лев”, де їх утилізують за 46 гривень ( +2,24 грн за кг).

«Ми розуміємо, що собака може бути як член сім’ї і ми у  2017 році плануємо зробити крематорій на території ЛКП «Лев», де можна буде приїхати, спалити собаку, забрати рештки. Ті рештки, тобто попіл, ви можете собі поховати де хочете: чи на дачі, чи в лісі. В майбутньому ми плануємо легалізувати Сихівське кладовище для того, щоб у нас було місце поховання, щоб люди могли приносити туди урни», – зазначив Львівському порталу екс-керівник ЛКП «Лев» Олег Мацех.

Безпритульні друзі

У Львові час від часу з’являється “мода” на отруєння собак. Вони, мовляв, “гавчать”, ходять без намордників і можуть агресивно поводитись. Скільки б зоозахисники не пояснювали мешканцям, що труїти собак – це не вихід, ба більше – це середньовічні та жорстокі методи, завжди знаходяться ті, хто суне у ковбасу отруту і розкидає містом. У Правилах поводження із тваринами чітко прописано: “Категорично забороняється вчинення дій, що призводять до отруєння безпритульних тварин, до їх загибелі від задушшя, електричного струму, больових ін’єкцій, курареподібних препаратів, перегріву тощо. Винні у вчинені таких дій щодо домашніх та безпритульних тварин підлягають притягненню до кримінальної, адміністративної та громадсько-правової відповідальності”. Ці правила стосуються не лише мешканців, але й ветеринарів.

Цікаво, що відловом безпритульних займається вже давно ЛКП “Лев”. І усіх собак після стерилізації та лікувань віддають безоплатно у добрі руки.  Раніше це стосувалось усіх випадків та усіх собак. Тепер, якщо ЛКП “Лев” зловить безпритульну собаку, а виявиться, що хазяїн її просто загубив і насправді вона аж ніяк не бездомна, то забрати її коштуватиме грошей – хазяїну доведеться оплатити послуги ЛКП «Лев». Зате наступного разу власник буде обачнішим і не вигулюватиме свого меншого друга без повідка.

«Чому мешканці мають платити податку і оплачувати безвідповідальність господарів собак?» – аргументує Олег Мацех.

Офіційне опікунство

У Львові давно існує практика соціального опікунства – коли певні люди забирають до себе безпритульних тварин на тимчасовій основі, поки для них не знайдеться “тато і мама”.  Відтепер соціальний опікун “прописаний” в Правилах поводження з тваринами і його діяльність встановлюється у правовому колі. Відтак соціальним опікуном може вважатися людина, яка зареєстрована у базі даних соціальних опікунів ЛКП “Лев“ та уклала з ЛКП “Лев“ відповідну угоду, затверджену дирекцією підприємства.

Хто контролює?

Контролювати виконання цих Правил насправді може кожен свідомий мешканець Львова. Якщо ви бачите, що хтось вигулює собаку без повідка чи стаєте свідком будь-якого іншого недотримання Правил поводження із тваринами у місті, то можете сміло дзвонити у “102” і вимагати від поліції відповідної реакції. Також контролюють ситуацію з тваринами департамент житлового управління, районні адміністрації, органи внутрішніх справ та ЛКП “Лев”.

Контроль щодо жорстокого поводження з тваринами, окрім поліції, регулюють громадські інспектори з охорони навколишнього природного середовища, що мають право складати протоколи за фактами жорстокого поводження з тваринами. Ці протоколи розглядаються відповідними органами виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища.

Також контролювати це питання можуть зареєстровані громадські організації. Вони фіксують факт насилля, подають до суду на тих, хто неналежно поводиться із чотирилапими та мають право вимагати у владних органів, аби ті дозволили конфіскувати тварин з “гестапо”.

Отже, розпочатий Олегом Мацехом рік тому курс на гуманність та європейський підхід до проблем з тваринами цього року мав би лише «процвітати». Якщо мешканці (а це головне) будуть дотримуватись законодавства та розуміти, що вони відповідальні з тих, кого приручили, а влада та правоохоронні органи будуть виконувати свої обов’язки, то ця реформа має шанс стати однією з найбільш успішних у Львові. Побачимо…

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *