ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові будують банк грудного молока

|

У Львові на базі неонатологічного відділення Львівської обласної клінічної лікарні відкриють перший в Україні банк грудного молока. Точна дата початку роботи наразі невідома. Гроші на будівництво дає лише один спонсор. Про це пише Українська правда, передає кореспондент Львівського порталу.

банк молока

Сьогодні у країнах Європейського Союзу є більш ніж 200 банків грудного донорського молока, а в Північній Америці – близько 25.

Молоко потрапляє у банк двома шляхами: перший – коли у мами швидше терміну народжується дитина і молока прибуває більше ніж достатньо, то можна його зцідити і зберігати в банку; другий – коли дитина здорова, але у мами все одно утворюються надлишки молока.

Грудне молоко з банку допомагає вижити новонародженим малюкам; тим, хто в місячному віці залишився без матері; дітям з малозабезпечених сімей, де жінка втратила молоко.

Донором може стати кожна мама. Для цього є лише одна вимога – пройти комплексне обстеження, щоб пересвідчитися у здоровому стані організму.

Банк грудного молока у Львові створюють за стандартами Європейського Союзу. Вже встигли проконсультуватися у відомого неонатолога Гвідо Моро і у колег із Польщі.

Приміщення для банку молока – це колишній харчоблок обллікарні. Поки що там роблять ремонт.

банк молока1

«Зробимо душові кабінки, щоб жінка перед процедурою зціджування молока могла помитися. У двох кімнатах стоятимуть електричні зціджувачі. Якщо хтось приніс грудне молоко з дому, то можна буде його залишити в приймальному пункті. Далі його перевірятимуть у лабораторії і лише потім будуть заморожувати», – розповідає головний позаштатний спеціаліст з неонатології Львівської облдержадміністрації Ольга Децик.

У такому стані жіноче молоко може зберігатися до 12 місяців, не втрачаючи основних властивостей.

Головний лікар Львівської обласної лікарні Михайло Гичка бачить ще одну причину у відкритті банку грудного молока.

«Ми зараз закупляємо дитячі суміші, щоб годувати новонароджених, матері яких не можуть цього робити природнім шляхом. Виходить дорого. А якщо у нас буде перевірене грудне молоко, то і дітям буде корисно, і гроші зекономимо», – вважає лікар.

Всесвітня організація охорони здоров`я рекомендує немовлят до 6 місяців годувати саме грудним молоком, бо воно є натуральним, безпечним для дитини і завжди саме тієї температури, яка їй потрібна.

Фото: соцмережі, Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *