ОСТАННІ НОВИНИ

Спиртзаводи Львівщини об’єднались проти тиску та незаконних призначень на їхніх підприємствах

|

Працівники спиртзаводу у селі Угринів та представники профспілок інших спиртових заводів Львівщини сьогодні зібралися, щоб обговорити призначення Андрія Гнатуша на посаду керівника «Угерського спиртзаводу» та тиск зі сторони невідомих на їхні підприємства. Про це  передає кореспондент Львівського порталу.

zavod

На зборах були також присутні представники «Струтинського спиртзаводу» та «Вузлівського спиртзаводу». Зокрема, за словами юрисконсульта «Вузлівського спиртзавду» Олега Дмитерка, Андрій Гнатуш досі не розірвав трудових відносин з їхнім підприємством.

IMG_20160314_111110

«Наразі Андрій Гнатуш займає посаду заступника керівника з питань безпеки на «Вузлівському спиртзаводі». Хоча вже є наказ про його звільнення, він все одно користується лазівками трудового законодавства, йдучи у лікарняну відпустку. Тому призначення його на посаду керівника угерського спиртзаводу, без розірвання діючого трудового договору, є незаконним», – розповів О. Дмитерко.

Окрім того, юрист «Вузлівського спиртзаводу» поскаржився на профпридатність Гнатуша та відкриті кримінальні провадження.

«Андрій Гнатуш відповідав за безпеку, проте своїх обов’язків не виконував. Одного разу з підприємства зникло 30 тонн зерна, що еквівалентно 10 тоннам спирту, а також важлива техніка. Він був у змові з керівником спиртзаводу Сергієм Притком, брав участь у розкраданні держмайна. Наразі відкрито кримінальні провадження за фактом зникнення зерна та техніки. Андрій Гнатуш взагалі некомпетентний у спиртовій галузі, тому стає очевидним те, що ліквідаційна комісія призначила його з метою знецінення підприємства», – додав О.Дмитерко.

Працівники «Угерського спиртзаводу», своєю чергою заявляють про цілеспрямований тиск на їхнє підприємство і намір відстоювати свої права.

«Наш керівник Андрій Малишевський привів завод у порядок. За рік часу він зумів погасити борги по зарплаті працівникам, а також реструктуризувати борги перед державою. Також він зумів підготувати підприємство до роботи та обладнати лабораторію, що видавалося на перший погляд нереальним.  Також укладено проект договорів на експорт спирту. А тепер, коли він пішов у тимчасову відпустку за станом здоров’я, його хочуть звільнити з посади та призначають чоловіка, який підозрюється у розкраданні, через якого люди можуть втратити надію на робочі місця. Це неприпустимо і ми будемо відстоювати свої права», – запевнив т.в.о. керівника «Угерського спиртзаводу» Олег Онишко.

На зборах трудового колективу були також присутні представники ГО «Надбужани». Керівник громадської організації Юрій Кичма зазначив, якщо правоохоронні органи та влада не відреагують на звернення працівників, акції протесту неминучі.

«Люди бачать, як ріжуть на метал колишні заводи і не хочуть, щоб така доля спіткала і їхні робочі місця. Тим паче, що «збитковість» спиртових підприємств є вигадкою. Керівники профспілок написали відповідні звернення, проте якщо вони не допоможуть, справа може піти далі», – сказав Ю.Кичма.

Нагадаємо, цими вихідними, 12 березня, працівники ДП «Угерський спиртзавод» повідомили, що невідомі особи пробували силою захопити їхнє підприємство. Близько 20 невідомих осіб проникли на територію державного підприємства і спробували зайняти адміністративні приміщення. Разом з невідомими був Андрій Гнатуш, який повідомив, що його призначили новим керівником підприємства. Андрій Гнатуш, за словами працівників, посилався на наказ голови ліквідаційної комісії концерну «Укрспирт» Дениса Чернова. На місце події працівники заводу викликали поліцію, після чого невідомі особи поспішили покинути територію державного підприємства. Окрім того, на заводі зібрались працівники підприємства та мешканці села Угерськ з обуренням на дії невідомих та з намірами захистити держпідприємство.

Своєю чергою, Андрій Гнатуш подав заяву в поліцію Стрийського міжрайонного відділу Національної поліції України у Львівській області про напад на нього. Разом з тим, він не розповів, чому прийшов на підприємство із майже двадцятьма невідомими особами спортивної зовнішності.

Додамо, від початку цього року це вже третя спроба захоплення невідомими державних підприємств спиртової галузі на Львівщині. Провокації та спроби захоплення державних підприємств були на Струтинському спиртзаводі та Вузлівському спиртзаводі.

Пізніше керівництво об’єднаної профспілки ДП «Укрспирт» та представники державних підприємств на спільній прес-конференції заявили про спроби «смотрящих» від «сім’ї» Януковича повернути контроль над прибутковими підприємства спиртової галузі. Зокрема, під час прес-конференції були озвучені прізвища посадових осіб ДП «Укрспирт» та міністерства агрополітики, які причетні до злочинних фінансових схем з розкрадання державних коштів та контролю над тіньовим ринком «лівого» спирту з оборотом в майже 3,6 мільярда гривень в місяць.

Серед фігурантів схем, зокрема, називали і прізвище голови ліквідаційної комісії концерну «Укрспирт» Дениса Чернова, якого пов’язують ділові стосунки з такими одіозними особами від «сім’ї» як Олексій Чеботарьов (відомий як тіньовий бізнесмен друзів Януковича, похресник Генпрокурора Шокіна, сьогодні переховується в Росії і є основним підозрюваним у вбивстві активіста майдану львів’янина Юрія Вербицького) та Андрій Акіменко (який за влади Януковича контролював і продовжує контролювати ринок виготовлення «лівого» спирту в Україні).

За словами голови об’єднаної профспілки Романа Сметанюка, саме Денис Чернов, Олексій Чеботарьов та  Андрій Акіменко є засновниками юридичної фірми «БСМ-ПРАВО», через яку проводили банкрутство майже 40-ка державних підприємств спиртової галузі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *