ОСТАННІ НОВИНИ

Як подолати політичну кризу в Україні: бути чи не бути урядові Яценюка?

|

Від нинішньої політичної кризи Україну врятує перезавантаження коаліції та створення нового уряду. Про це сьогодні, 12 березня, на прес-конференції у Львові заявив народний депутат від фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв, передає кореспондент Львівського порталу.

IMG_9990

«На жаль, особливо останній рік діяльності уряду Яценюка – це, фактично, суцільна катастрофа», –  резюмував депутат.

За його словами, у парламенті нема навіть 150 голосів для підтримки нинішнього уряду. «А це означає, що такого низького рейтингу довіри у діючого уряду ще не було за всю історію України», –  констатував Сергій Соболєв.

На його переконання, шляхи подолання політичної кризи не можна відкладати і треба приймати рішення вже негайно.

«Маємо дуже мало часу для того, щоби це питання вирішилося політичними методами, мова йде про дні. Як би уряд не хотів довести, що коаліція продовжує існувати, але, відкривши Конституцію України, закон про регламент, – а це єдині два документи, які на сьогодні регламентують роботу коаліції, її розпад, формування нової, а також порядок відставки уряду, –  то стане зрозуміло, що після 17 березня у президента з’являється право або розпустити парламент, або піти на якісь екстраординарні заходи, бо парламент не може існувати без наявності коаліції більшості», – пояснив Сергій Соболєв.

Депутат від «Батьківщини» також наголосив на тому, що для виходу із нинішньої політичної кризи є три варіанти.

«Перший, який, власне, ми і пропонували спочатку, –  обрання технократичного уряду, який міг би протягом року зробити все те, що обіцялося за два роки. Але, на жаль, протягом останніх місяців нас ніхто не чув. Коли ж стало зрозуміло, що існувати так далі уряд і коаліція не можуть, заговорили про можливих майбутніх представників в уряді технократів, зокрема, Яресько та інших», –  розповів він.

Водночас, за його словами, існує другий варіант – тотальне переформатування коаліції, яке можливе в рамках тільки тих п’яти фракцій, які туди входили, а також формування політичного уряду.

«Варіант, який ми проходили з урядом Яценюка, привів до абсолютного краху…Прикладом цього є те, що жоден з міністрів, до яких зверталися партії, що пропонували їх в уряд, не подали у відставку. Тобто, на жаль, ця система коаліційного уряду не змогла спрацювати в рамках існуючої політичної системи в Україні», – додав нардеп.

Також, як він наголосив, що є третій варіант – перезавантаження і парламенту, і уряду. «Ми не виключаємо цей варіант, якщо після 17 березня коаліція не зможе почати роботу в новому вигляді», – наголосив Сергій Соболєв.

Найефективнішим із усіх запропонованих варіантів, на думку Сергія Соболєва, є перезавантаження коаліції і створення нового уряду.

«Ми не маємо права робити заручниками наступний уряд, адже самі розумієте, як триває процес  вступу в повноваження, підготовки бюджету 2017 року. Тобто, це перезавантаження має бути дуже швидким, тому я і кажу, що 17 березня є вирішальним днем, коли український політикум має прийняти рішення для себе – чи це нова коаліція та новий уряд, чи це перезавантаження через перевибори парламенту і, відповідно, формування нового уряду і коаліції. І перший  і другий варіант в нинішніх умовах є прийнятними», – зауважив народний депутат.

«Приїхали нині до Львова на зустріч із нашими депутатами, яких обрали у міські, районні, обласні ради Львівщини, Волині та Тернопільщини, щоби власне й роз’яснити, яке майбутнє коаліції, чи варто очікувати наступних виборів до Верховної Ради, чому земля йде з молотка, чому оголошується продаж стратегічних підприємств, чому не згортається кампанія щодо оподаткування пенсій, а також куди рухатися далі. Будемо радитися і налагоджувати зв’язок», – пояснив нардеп від «Батьківщини» Вадим Івченко.

Своєю чергою голова львівської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк  заявив про те, що для вирішення нинішньої критичної ситуації в країні потрібно змінювати не обличчя, а саму систему.

IMG_9950

«Коли до влади приходять нові люди, то волею-неволею вони все одно стають частиною цієї структури і з головою пірнають у корупцію. Тому, вважаю, що потрібно змінювати саму систему, тоді вона унеможливить чиновникам вчиняти корупційні дії», – наголосив він.

Фото: ВО «Батьківщина»

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *