ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні спробують покласти край ері тютюну

|

Напередодні відзначення Україною 10-річчя ратифікації Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну відомі лікарі, громадські активісти та митці представили Маніфест за майбутнє без тютюну – документ, що проголошує об’єднання зусиль держави, місцевих органів влади та громадян заради повного викорінення тютюнопаління в Україні. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі МОЗ України.

сигарети

«У 2015 році через послаблення контролю за виконанням антитютюнового законодавства, інфляцію та цінові війни корпорацій сигарет поширеність куріння в Україні не зменшилась, як це відбувалось у попередні роки. Тому потрібно ставити нові завдання та визначати стратегію у боротьбі із убивцею № 1 у світі – тютюном», – пояснив необхідність проголошення Маніфесту керівник Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя» Андрій Скіпальський.

Зокрема, Маніфест пропонує виконати такі першочергові завдання на шляху до повного звільнення України від тютюну:

-зменшувати цінову доступність тютюнових виробів шляхом підвищення акцизів.

-зробити всі робочі та громадські приміщення на 100% вільними від тютюнового диму.

-запровадити «небрендовану» пачку сигарет і заборонити сигарети зі смаковими добавками.

-заборонити викладку сигарет у місцях продажу.

-запровадити сервіси із допомоги у відмові від куріння.

-розробити державну програму з контролю над тютюном.

-використовувати найкращі міжнародні приклади антитютюнового законодавства, зокрема країн ЄС.

-викорінити вплив тютюнової індустрії.

-здійснювати інформаційні кампанії.

-викорінити нелегальну торгівлю тютюном.

«Наша мета – зробити Україну вільною від хвороб та смертей, пов’язаних із тютюном. І ми маємо зробити це не через засудження тих, хто колись почав курити і зараз не здатен це припинити. Ми хочемо створити такі умови, щоб нові покоління українців просто не захотіли курити, а нинішні курці отримали стимули і можливості для звільнення від куріння. Безпечних тютюнових виробів, безпечного рівня вживання тютюнових виробів або безпечної концентрації тютюнового диму в повітрі не існує. Якщо уявити, що тютюнові вироби представлені на ринок зараз з усіма вже відомими наслідками їх споживання, то жоден уряд в світі не дозволив би їх вільний обіг»,- наголосив завідувач відділу контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський.

На думку головного лікаря Київського міського центру здоров’я Отто Стойки, здійснення ініціатив, закладених в Маніфесті, допоможе збільшити тривалість життя українців, а також підвищити продуктивність їхньої праці. «Пацієнти мають усвідомлювати відповідальність за збереження свого здоров’я, а лікарі повинні наполегливо рекомендувати всім, хто активно або пасивно наражаються на тютюновий дим, звільнитися від тютюнової загрози. Регулювання вживання тютюнових виробів має бути спрямоване на те, щоб заохотити людей відмовитись від куріння або й ніколи не починати його», – наголосив він.

Лікарі та активісти, об’єднавшись навколо Маніфесту, проголосили рішучу ціль – покласти кінець ері тютюну.

«Важливо усвідомлювати, що куріння є неприродним явищем, яке було масово нав’язане людству після агресивного рекламного втручання тютюнової індустрії. Жодна людина, яка ніколи не курила, не отримує задоволення від вдихання ядучого тютюнового диму, і ніхто із курців не хоче, щоб його діти вживали тютюн, так як усвідомлюють всю небезпеку цієї згубної залежності. Громадськість має об’єднатись, щоб зменшити економічну доступність сигарет шляхом підвищення цін та податків, обмежити фізичну доступність тютюнових виробів шляхом скорочення часу і місць продажу, а також знизити привабливість куріння», – підсумував д.мед.н., професор, нейрохірург, завідувач кафедрою нейрохірургії Київської медичної академії післядипломної освіти імені П.Шупика, президент ВГО «Українська асоціація боротьби з інсультом» Микола Поліщук.

Довідка

Протягом останніх 10 років Україна, реалізовуючи стратегії ВООЗ із боротьби проти тютюну, перемістилися із четвертого місця у світі за поширеністю куріння у третій десяток. У рік ратифікації РКБТ ВООЗ (2006) більше 37% українців були щоденними курцями, останні ж дослідження говорять про 24 % курців серед дорослого населення.

В Україні реалізовані законодавчі заходи, такі як заборона куріння у громадських та на робочих місцях, заборона усіх форм реклами сигарет та спонсорства, підвищення акцизів на тютюнові вироби та запровадження графічних попереджень про шкоду куріння на пачках сигарет, що дало значний результат у збереженні здоров’я українців.

Фото: bukpravda.cv.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *