ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові стартували дні профілактики та раннього виявлення глаукоми

|

У рамках Всесвітнього дня боротьби з глаукомою (6 березня), управління охорони здоров’я Львівської міської ради з 10 до 18 березня 2016 року проводитиме заходи щодо раннього виявлення і лікування цього захворювання. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

глаукома

У всіх поліклінічних відділеннях міста вже вп’яте проводитимуть щорічну акцію «Дні профілактики та раннього виявлення глаукоми», впродовж якої мешканці міста, з метою профілактики слабкозорості й сліпоти, зможуть виміряти внутрішньоочний тиск. У 2015 році під час такої акції тонометрію (вимірювання внутрішньоочного тиску) було проведено 7668 особам. Діагноз «глаукома» вперше було встановлено у 65 пацієнтів. За три роки за результатами акцій виявлено 277 осіб з таким діагнозом. Ці люди мають шанс уникнути ускладнень глаукоми і, таким чином, покращити якість життя у майбутньому.

«Це чергова традиційна акція, яка проводиться в закладах охорони здоров’я м. Львова для мешканців. Ми завжди говоримо про те, що легше і дешевше профілактувати захворювання чи лікувати його на ранніх стадіях. На жаль, в Україні, і у Львові зокрема, спостерігається недобра тенденція, коли пацієнти звертаються в стадіях розвиненого захворювання, в занедбаних станах. Тому управління охорони здоров’я впродовж останніх десять років проводить профілактичні акції, з метою не допустити захворювання або виявити його на ранніх стадіях. Традиційно на початку березня, з нагоди Всесвітнього дня боротьби з глаукомою, який у світі відзначають 6 березня, ми проводимо Дні профілактики та раннього виявлення глаукоми.

Глаукома – це комплекс захворювань, спільною ознакою яких є атрофія зорового нерву, що призводить до звуження поля зору і зниження гостроти зору. Прикрість цього захворювання полягає в тому, що на ранніх стадіях воно протікає безсимптомно. Пацієнт не відчуває, що хвороба розвивається. Єдиним простим доступним методом діагностики цього захворювання є вимірювання внутрішньоочного тиску, яке можна зробити в будь-якій поліклініці міста Львова.

Ми закликаємо сьогодні львів’ян прийти в наші поліклініки, скористатися такою нагодою, виміряти внутрішньоочний тиск. Така мета нашої акції», – розповів начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

«Глаукома – це хронічне захворювання, і вилікувати його неможливо. Але якщо лікувати глаукому, то зір збережеться на довгі роки. Є такі дослідження, що якщо при глаукомі тиск є 30 і вище, то очі сліпнуть за 3 роки. Якщо глаукома протікає з нормальним тиском і пацієнт контролює свій тиск, виконує всі призначення лікаря, то зір зберігається на 30-35 років.

У центрі «Мікрохірургія ока» безкоштовно проводять операції. Пацієнт купляє тільки розхідні матеріали. В нашому центрі, завдяки професору Ігорю Новицькому, розроблена опер

ація, яка є дуже делікатна для ока і яку легко переносить пацієнт», – зазначила головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я з офтальмології Тетяна Смаль.

«Якщо не лікувати глаукоми, то впродовж 3-5 років можна осліпнути. Тому дуже важливо вчасно діагностувати захворювання і вчасно призначити відповідне лікування», – додав Володимир Зуб.

Тому ми наполегливо запрошуємо мешканців Львова відвідати свою поліклініку, виміряти внутрішньоочний тиск, бо, за умови вчасної діагностики, правильного лікування та виконання усіх рекомендацій офтальмолога, зір при глаукомі можна зберегти.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *