ОСТАННІ НОВИНИ

Львів'ян запрошують на вистави «Сталкери» та «Слава героям»

|

У Першому українському театрі для дітей та юнацтва11-12 березня покажуть київські вистави «Сталкери» та «Слава героям». Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

vidznakar (1)

Обидві роботи створені  у співпраці між колективами кількох театрів, що є популярним для Європи та поки рідкісним для України явищем. До створення вистав у такому сучасному форматі долучилась актриса, телеведуча та громадська діячка Ірма Вітовська.

Копродукції – спільні проекти між кількома театрами – це абсолютна реальність сучасного європейського театру. І, як показує успішний приклад вистав «Сталкери» та «Слава героям», такий досвід об’єднання зусиль може бути особливо корисним, зважаючи на непросту фінансову ситуацію у країні.

Над «Сталкерами» працювали представники Театру «Золоті ворота» та Київського академічного Молодого театру. Вистава «Слава героям» – це копродукція між двома містами: Києвом та Івано-Франківськом.

«Це досить символічно не лише як жест об’єднання Центру і Заходу, а й як ознака своєрідної театральної децентралізації», – зазначають організатори.

Культурний проект «Слава героям» був присвячений до Дня Соборності (київська прем’єра відбулась 22 січня 2016 року). В основі сюжету драми «Слава героям» лежить сучасна історія двох ветеранів – УПА та Великої вітчизняної війни, – яких доля зводить в одній лікарняній палаті. Відбувається зіткнення двох світів: зіткнення життєвих переконань, досвідів, стереотипів.

Партнером вистави виступив Український інститут національної пам’яті, директор інституту Володимир В’ятрович став консультантом проекту.

«У Другій світовій війні для українців не було поставлено крапки. Я не кажу, що ми поставимо цю крапку нашою виставою, але, принаймні, ми дамо можливість сторонам зрозуміти одне одного», – зазначає продюсер Ірма Вітовська.

Вистава «Сталкери» зачіпає тему наслідків чорнобильської катастрофи, побуту в зоні відчуження. У цій постановці майже нема меж між реальністю та міфами, між гумором і правдою життя. Це позачасова історія сільських чорнобильських «сталкерів»: чудернацької баби Прісі, хворобливої матері і придуркуватого сина. Головну роль у виставі зіграла Ірма Вітовська.

Фото:  lvivpost.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *