ОСТАННІ НОВИНИ

Україна та Іран домовились про економічну «дружбу»

|

Україна та Іран сьогодні, 7 березня, підписали меморандум про поглиблення співпраці в торговельно-економічній, гуманітарній та соціальній сферах. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі в Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

іран

У меморандумі зазначається необхідність подальшого розвитку економічних зв’язків у сферах сільського господарства, інвестицій, банківській та фінансовій сферах, співпраці у галузях промисловості та гірничої справи. Також мова йде про активізацію зусиль у нафтовій, газовій, нафтохімічній промисловості, ядерної та гідроенергетиці, у сферах енергоефективності та відновлюваної енергетики. Окремим пунктом також йдеться про посилення співробітництва у сфері культурної спадщини, культурно-мистецької діяльності, туризму, освіти, охорони здоров’я та спорту.

Так, документ передбачає співпрацю в сфері:

– сільського господарства: сторони висловили свою зацікавленість в розширенні і нарощування товарообігу в аграрній сфері.

– Авіабудуванні та авіаційної галузі. Мова йде про посилення співпраці у сфері цивільної авіації, зокрема проектуванні і виробництві нових модифікацій літака Ан-140-100 поставки транспортних цивільних невійськових літаків Ан-178, а також співпраця компаній двох країн у сфері маркетингу і продажів пасажирських літаків Ан-158 в Ірані та регіоні

– Енергетики. Сторони домовилися про активізацію роботи по ряду пріоритетних напрямів, зокрема, модернізації зношених НПЗ України, участі в нафтогазових проектах на території Ірану, наукового і практичного співробітництва з питань підвищення ядерної безпеки в рамках МАГАТЕ та Всесвітньої асоціації операторів АЕС

“Ми запропонували Ірану залучати інвестицій в лісову галузь України і співпрацювати в галузі рибного господарства, створювати спільні підприємства з розведення та вирощування осетрових, лососевих та інших видів риб”, – повідомив віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко, передає прес-служба уряду. 

У Меморандумі також сказано про перспективи співпраці щодо постачання легкої іранської нафти до Європи через Одесу.

Крім того, сторони домовилися, що в першому півріччі 2016 року в Києві відбудеться 4-е засідання Комітету з питань режимів торгівлі між Україною та Іраном.

“Україна запросила іранських інвесторів до участі в приватизації українських підприємств. Ми домовилися про створення спільного комітету з інвестицій для розвитку різних форм інвестиційного співробітництва, у тому числі державно-приватного партнерства”, – додав Зубко.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *