ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські феміністки вийдуть 8 березня на акцію відстоювати свої права

|

 

Громадська ініціатива «Феміністична майстерня» запрошує на акцію-воркшоп «Чому мені потрібен фемінізм?» на честь Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародний мир. Акція відбудеться 8 березня о 16.00 навпроти Львівського національного університету ім. Івана Франка. Про це Львівському порталу повідомили організатори

92f86253422a809259d34b475b26b85b1425873474

Як зазначили організатори заходу, вже декілька років поспіль українські активістки та активісти докладають чималих зусиль, щоб повернути даті 8 березня його політичне значення як дню міжнародної солідарності жінок у відстоюванні власних прав і подоланні гендерної дискримінації.

«Первісно день 8 березня жінки використовували як нагоду вказати на проблеми, з якими вони зіштовхувалися у соціальній, освітній та політичній сферах. У 1911 році, щоб вперше відзначити Міжнародний день жіночої солдіраності, на вулиці Австрії, Данії, Німеччини і Швейцарії вийшло понад мільйон людей. Жінки вимагали право голосувати, право на 8-годинний робочий день і вимагали покласти край дискримінації на робочих місцях», –  зазначили активісти громадської ініціативи «Феміністична майстерня»

І водночас додали: «У радянський час відбувалася поступова деполітизація 8 березня: цей день почали ототожнювати з «весною, квітами та вічною жіночністю». В той час, як в Українській РСР зменшувались можливості для обговорення проблем жінок і озвучення фактів їх дискримінації, в країнах Європи та Північної Америки феміністки вимагали на практиці забезпечити жінкам рівні права та можливості».

Тому організатори заходу закликають львів’янок та львів’ян приєднатися до акції та створити власний плакат «Мені потрібен фемінізм, тому що…», і разом пригадати політичний контекст 8 березня та привернути увагу до гендерних проблем. Також на акції будуть озвучені факти щоденної дискримінації, глобальні проблеми нерівності та потреби українок.

Фото: uapress.info

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *