ОСТАННІ НОВИНИ

Важкохворі пацієнти, на яких держава не виділила кошти, вирішили помирати під Кабміном

|

Вчора,1 березня, важкохворі пацієнти України пікетували Кабінет міністрів України з метою збільшити фінансування на лікування важких захворювань в Україні, адже держава виділила лише половину коштів від потреби. Про це Львівському порталу повідомили у рівненському обласному відділенні Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

310

На думку пікетувальників, український уряд намагається заощадити державні кошти на тому, чого робити категорично не можна. Замість виконання рекомендацій МВФ, замість підвищення пенсійного віку для абсолютно працездатних людей, замість початку глобальної приватизації – дефіцит бюджету покривається за рахунок найбільш вразливих українців. Доведені до відчаю люди вийшли на мітинг, адже вони втрачають не просто фінансову підтримку, але можливість жити.

Завдяки досягненням сучасної медицини, в останні роки такі страшні й невиліковні хвороби, як СНІД, гемофілія, гепатити В і С, муковісцидоз та навіть деякі види раку взяті під контроль. Люди, які страждають цими захворюваннями, отримали можливість жити, причому повноцінно: працювати, спілкуватися, подорожувати. За однією обов’язковою умовою: якщо буде постійне лікування. Їм необхідно безперервно приймати препарати, що не дають їх хвороби вирватися з-під контролю. Якщо цього не буде – життя закінчиться, смерть настане скоро, та саме вмирання буде страшним й дуже болісним.

«Мінфін не спромігся цього року виділити потрібну суму грошей на забезпечення медикаментами цих категорій пацієнтів. З потрібних 8 мільярдів на лікування, яке має бути забезпечене державою, виділено лише половину. Більш того: основну частину цих (дуже дорогих) препаратів, навіть маючи гроші, неможливо придбати в аптеках. Це означає, що 50% важкохворих пацієнтів просто приречені на смерть», – йдеться у повідомленні активістів.

311

Також вони повідомляють, що до 1 березня Кабмін повинен був перерозподілити кошти на їх лікування. Це було вимогою комітетів Верховної Ради України з питань охорони здоров’я та бюджету. Але зроблено це так і не було. Саме тому представники цих груп пацієнтів прийшли під Кабмін. Люди від безвиході розкрили свої діагнози, щоб заявити: держава їх списала.

Водночас пацієнти заявили, що “якщо чиновники не виконають свої прямі обов’язки та не виділять кошти для їх лікування, то вони прийдуть помирати просто під двері урядовців”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *