ОСТАННІ НОВИНИ

Країну-злодія буде примушено повернути вкрадене, - Президент

|

Петро Порошенко виступив із зверненням щодо другої річниці початку спротиву російській окупації Криму. Він заявив, що Крим був, є і залишиться невід’ємною частиною Української держави, а країну-злодія буде примушено повернути вкрадене. Саме так станеться рано чи пізно, яким би тривалим не виявився процес деокупації півострова. Про це пише на сайті Президент, передає кореспондент Львівського порталу.

Порошенко

Президент повідомив, що для уточнення стратегії реінтеграції Криму в Україну доручив підготувати спеціальне засідання Ради національної безпеки та оборони.

«Від Кабінету Міністрів очікую детального плану-графіку захисту національних інтересів України в міжнародних судах, притягнення держави-агресора до відповідальності перед Україною, як державою, та українськими приватними компаніями», – заявив Петро Порошенко.

Глава держави зажадав від Уряду внести на розгляд РНБОУ питання щодо тимчасового режиму спеціального митного захисту вздовж лінії адміністративного кордону Херсонської області та АРК, а також енергетичної стратегії щодо Криму.

Міністерству оборони та Генштабу Збройних Сил України наказано подати пропозиції щодо істотного посилення військових спроможностей України на Херсонщині та вздовж усього чорноморського узбережжя.

«Росія значно наростила військову присутність у регіоні, завершує перетворення півострова з квітучого міжнародного курорту на велику військову базу, яка створює загрозу, в тому числі і ядерну, не лише Україні, але й всім країнам Чорноморського регіону», – наголосив Президент.

Глава держави підкреслив, що Україна природно не визнає і ніколи не збирається визнавати де-юре російськими громадянами тих мешканців півострова, які отримали російські паспорти. «В Криму не живуть громадяни Росії, він населений винятково громадянами України, там наші люди живуть на нашій території,  яка лише тимчасово окупована», – заявив Петро Порошенко.

Президент назвав ключовим завданням до моменту повернення Криму на визначене йому історією місце у складі України захист прав та свобод громадян в Криму, підтримку будь-яких джерел законного спротиву окупаційній російській владі та її місцевим маріонеткам.

Президент подякував всім кримчанам, які в надзвичайно складних умовах авторитарного режиму та переслідування інакодумства в Криму не переривають свого громадянського та духовного зв’язку зі своєю справжньою Вітчизною – Україною. Особливо Глава держави відзначив спротив окупантам, який розпочав ще 26 лютого 2014 року та чинить мужній та багатостраждальний кримськотатарський народ, Меджліс та його провідники. «Всеукраїнським визнанням їхньої ролі стала та підтримка, яку минулого тижня вся Україна надала своїй видатній кримськотатарській доньці Джамалі. Вона отримала і мій голос», – відзначив Петро Порошенко.

«Москва неначе намагається повернути кримських татар у 1944 рік, а Київ, хоча із запізненням, усвідомив необхідність створення в Криму національної автономії кримських татар з повним, зрозуміло, гарантуванням рівних прав і громадянських свобод етнічних росіян, українців, інших етносів півострова. Все буде так, як і належить бути в європейській країні. Ця війна для Україні буде завершена тільки тоді, коли нога останнього окупанта залишить священну українську землю на Донбасі та в Криму. Але для цього ми маємо бути сильними і непохитними в своїй вірі», – заявив Президент.

Петро Порошенко підкреслив: «Крим – не Росія. І Україна – не Росія. Крим – це Україна. А Україна – це Європа».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *