ОСТАННІ НОВИНИ

Чорнобиль хочуть перетворити на біосферний заповідник

|

Міністерство екології звернулось до Президента з пропозицією створити в зоні відчуження Чорнобильський радіологічний біосферний заповідник, пише ВВС Україна, передає Львівський портал.

лось

За словами чиновниці, загальна площа заповідники має складати 227 тисяч гектарів.

«У зв’язку з відзначенням 30-річчя з дня Чорнобильської трагедії ми працюємо, щоб якомога швидше Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіологічного біосферного заповідника. Ми сподіваємося, що встигнемо до 26 квітня», – заявила в.о. міністра екології Ганна Вронська на засіданні комітету ВР з питань екології.

За її словами, міністерство хоче збільшити площу заповідних територій в Україні до середньоєвропейського рівня.

«За умовами Угоди про асоціацію з ЄС ми повинні збільшити загальну площу територій заповідного фонду приблизно до 15% території. Розраховуємо, що наступного року вийдемо щонайменше на 8%», – сказала в.о. міністра екології.

коні

Раніше з ініціативою створити у Чорнобильській зоні заповідник виступала низка екологів, зокрема відомий дослідник дикої природи зони, біолог Сергій Гащак. Заступник директора міжнародної радіологічної лабораторії Чорнобильського центру, який працює в зоні з 1990 року, наголошував на важливості створення заповідника, вказуючи на унікальну ситуацію з відродженням дикої природи зони. Дослідження науковців останніх років за допомогою фотопасток довели, що у зоні активно відновлюється фауна, зокрема і видів, які тут давно зникли.

Попри радіацію, відсутність людей у зоні робить свою справу: там з’являються унікальні види тварин та птахів. Зростає кількість лосів, оленів, вовків, рисей, а також коней Пржевальського, яких сюди завезли в дев’яностих роках. У зону вже повернулись бурі ведмеді, а також з’явились зубри.

На думку пана Гащака, територія зони мала б стати біосферним заповідником, за винятком деяких центральних районів, де розташовані об’єкти АЕС.

«Це – ідеальний та найрозумніший варіант, шанс для спостереження за дикою природою. Тут відновлюється різноманіття та видовий склад тварин і рослин, а також природні зв’язки», – заявив дослідник.

Фото: Serhii.Gashchak

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *