ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’ян запрошують у Золочівський замок, щоб зануритись в атмосферу старого міста

|

З наступного тижня, 29 лютого, о 12 год. у Золочівському замку – відділі ЛНГМімені Бориса .Возницького відбудеться відкриття музейної експозиції «Архітектурні фрагменти і світло старого Львова»  у підземеллях Великого палацу Золочівського замку. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської національної галереї мистецтв.

Золочівський замок

Відкриття приурочене пам’яті Бориса Григоровича Возницького у рік його 90-ліття та з нагоди відзначення 30 років передачі Золочівського замку на реставрацію під опіку Бориса Возницького.

Підземелля Великого палацу Золочівського замку – це ще один поверх у землі. Вони поділені на чотири великі відсіки – два з одної сторони і два з іншої,  а посередині  так звана «шия».

В давнину замкові підземелля, як правило, використовувалися як льохи, де завжди зберігали продукти. Так само було і у Золочівському замку.

запрошення

«Ми, насамперед, хотіли показати красу підземель Золочівського замку. Тому намагалися закцентувати неповторну  атмосферу підземелля Великого палацу за допомогою  освітлення. Використання різнопланового світла дало змогу  підкреслити представлені експонати. Музейна експозиція «Архітектурні фрагменти і світло старого Львова» – це збірна колекція  архітектурних деталей кам’яниць Львова ХУ-ХУІ століть, ліхтарів ХІХ-поч.ХХ століття (ручні, каретні, залізничні ліхтарі, побутові гасові лампи) та фрагментів давньої скульптури.  Частина цих експонатів, зокрема ліхтарі та скульптури,  раніше знаходились у фондах Львівської національної галереї мистецтв», – повідомляють у галереї мистецтв.

Фрагменти архітектурного декору львівських кам’яниць до Золочівського замку були привезені у 1994 році з ініціативи Бориса Возницького. Їх збирали, щоб урятувати від знищення поціновувачі Львова ще  з кінця ХІХ століття. У підземеллях Великого палацу їх склали, щоб зберегти від дощів, морозів і вандалізму людської байдужості.

«У вільну хвилину, яка випадала дуже рідко,  Б.Г.Возницький розпочав  монтувати майбутню музейну експозицію, а довершували цю роботу ми вже без нього. Було дуже відповідально, але зупинитися  і нічого не робити ми просто не мали права», -йдеться у повідомленні.

Всі роботи виконані працівниками замку, також допомагали небайдужі люди.

Детальніше про замки Львівщини читайте за посиланням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *