ОСТАННІ НОВИНИ

Знайдені у найдавнішому храмі Львова унікальні скульптури виставлять для загального огляду

|

У Княжому храмі Львова – церкві св. Миколая – під дахом дзвіниці було знайдено дві скульптури ангелів, які, ймовірно, належать до кола майстрів знаменитого Йоганна Пінзеля. 12 лютого 2016 року їх представлять серед інших експонатів, в рамках виставки «Скарби княжої церкви св. Миколая у Львові». Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

скульптури

Експозиція триватиме до 12 березня у Музеї історії релігії (пл. Музейна, 1). Відкриття виставки о 16.00 год.

Основна ідея виставки – представити духовні скарби, які церква св. Миколая пронесла крізь віки, інформує Духовна велич Львова.

«Упродовж багатьох століть церква св. Миколая у Львові була осердям українського духу. Незважаючи на зміну політичних устроїв та міжконфесійні розходження, храм гуртував українську громаду своїми духовними традиціями та мистецькими пам’ятками, а також вражав поєднанням у своєму просторі різних традицій та впливів. Не випадково й сьогодні, у час суспільного ірраціоналізму, у світі, де вартість не відповідає цінності, а зміст – формі, де зло заховане за маскою доброчесності, виявлені та оновлені сакральні пам’ятки повертаються з давніх сторінок історії королівсько-княжого Данилового храму, нагадуючи про вічне й нетлінне», – наголосив священик церкви св. Миколая о. Андрій Дуда, один з ініціаторів та промоторів заходу.

Ініціатива реалізовується в рамках мистецького проекту народного художника України Мирослава Отковича «Нація, історія, культура».

Організаторами виставки є церква Св. Миколая у Львові, громадська організація «Мистецький фонд імені Короля Данила», Львівська філія Національного науково-дослідного реставраційного центру України, Львівський музей історії релігії, за підтримки Львівської міської ради та широкого кола прихильників вивчення правдивої історії України.

«Часом ми, львів’яни, не усвідомлюємо, які ми щасливі жити в місті, котре закарбувало в камені, музиці, скульптурах, давніх переказах і поезії славетну історію краю, який розташований на перехрестях Європи та суттєво впливав на долю історичних подій, що змінювали її хід. Ми хочемо знати правдиву історію краю через його велич, перемоги і поразки. Вдивляючись в її лик, розпізнати ту правдиву дорогу, яку вготувало нам Боже провидіння і хід історії», – зазначають організатори.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *