ОСТАННІ НОВИНИ

Як українські суди підтримують російські банки

Олена ЖОЛКЕВСЬКА, Львівський портал

|

Кому на користь може стати процвітання купки російських фірм, які поглинають українські підприємства? Відповідь – одна: це питання нікого не бентежить, допоки українська правоохоронна та судова система отримують свій прибуток.

75

Таким чином вже більше 8 років процвітає схема відвертого рейдерського захоплення українських підприємств російськими державними банками, про що ми вже писали у своїх попередніх публікаціях.

Так, в середині 2000-х провідна роль серед українських банків належала фактично російському «Промінвестбанку» і багатьом українським підприємцям пощастило взяти в нього валютний кредит.

Коли ж у 2008 році вдарила криза – із виплатою валютних кредитів почались труднощі. В цей же час вкладники почали стрімко забирати депозити, через що позиції «Промінвестбанку» значно похитнулись і він відійшов у власність провідного російського державного банку «Внєшекономбанк». Щоб покращити скрутне становище і нажитись на економічному безладі, російський «Внєшекономбанк» розпочав процес старанного відбирання в українських підприємців їхнього майна.

«Внєшекономбанк» звернувся до такої собі організації «Компанії з управління активами «Ізі Лайф», заснованої у 2007 році на російському капіталі, для представництва його інтересів в українських судах. А далі, використовуючи мільярдні резерви, «КУА «Ізі Лайф» почала вільно вирішувати питання з українськими судами та вигравати численні позови до підприємств з різних областей країни.

В результаті діяльності цієї КУА «Ізі Лайф» російськими стала чимала кількість українських підприємств, серед яких: «Черкаський автобус» – автомобільна корпорація з випуску всім відомих автобусів «Богдан»;  Ніжинський консервний завод; Ужгородська птахофабрика; офісний центр у Донецьку «КТЦ-Віват». І цей перелік залишається відкритим, оскільки справи мандрують судами по кілька років, при тому що більше 70 % боржників «Промінвестбанку» або збанкрутували, або перебувають у стані ліквідації.

«Крижана» хвиля з Росії не оминула і Львів.

Наразі триває ліквідація ВАТ «Прикарпатпромарматура», що передало в іпотеку свою нерухомість як майновий поручитель по кредиту ПрАТ «Підзамче», в межах якої «Ізі Лайф» отримає виставковий центр «Lemberg» та інші значні активи товариства. Проте від цього апетити росіян не зменшились і вони розширили обсяг своїх зазіхань. Окрім віджатих активів у якості сплати боргу на суму 56 мільйонів гривень, «Ізі Лайф», опираючись на керівництво Господарського суду Львівської області та зв’язки відомої у львівських ділових колах юридичної фірми «Аміда», зажадала покласти у свій гаманець вдвічі більше, отримавши паралельно у львівських судах рішення про здійснення продажу на публічних торгах тієї ж самої нерухомості, що є об’єктом ліквідаційної процедури.

В межах цієї справи з легкої руки львівських судів було майже втричі занижено вартість активів, які виставлятимуться на продаж. Оформленням їх «дарування» на користь російських угруповань займались також експерти Київського науково дослідного інституту судових експертиз.

Однак і цього їм виявилося замало. КУА «Ізі Лайф» вирішила отримати додатково ще 42 мільйони гривень від ПрАТ «Бізнес-центр «Підзамче» за нібито набіглі відсотки по інфляції, яка спричинена перш за все військовими діями Росії на Сході України, та ще і звернулись до суду України, держави яка потерпає від наслідків дій агресора.

Таким чином, самі ж українці роками будують для росіян «easy life», даруючи вітчизняні фабрики, заводи, бізнес і арт-центри, розвалюючи власну економіку.

І все це відбувається в умовах реальної війни на Сході, анексії Криму, блокади українських товарів на території Росії та агресивних дій уряду Північного сусіда, спрямованих на послаблення української економіки. Незважаючи на проголошену судову реформу, злиття російських бізнес-структур з українськими судами нікого не хвилює, як і діяльність по укріпленню позицій РФ, яка тільки посилює свою окупаційну політику відносно України.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *