ОСТАННІ НОВИНИ

Соціально незахищеним можуть «списати» іпотеку

|

Верховна Рада може дозволити реструктуризацію іпотечних кредитів для 37 тис. сімей на суму понад 20 мільярдів гривень. Про це повідомляє Еспресо.TV.

ipoteka

Законопроект уже зареєстрований в парламенті, а розроблений він Міністерством фінансів спільно з НБУ і Незалежною Асоціацією Банків України. У Міністерстві фінансів відзначають, що законопроект не несе загроз для банківської системи. За словами генерального директора Українського кредитно-рейтингового агентства Станіслава Дубко, законопроект стосується лише іпотечних кредитів.

«Цей закон, на відміну від того, який раніше ветував президент, не передбачає порятунок всіх валютних позичальників. Там, до речі, йшлося про набагато більшу цифру – 100 млрд грн. Нинішній законопроект стосується виключно іпотечних кредитів. Більш того, списання буде можливо тільки для тих позичальників, які купували, по-перше, єдине житло, по-друге, відносяться до соціально незахищених верств населення. І цей підхід є абсолютно правильним і виправданим», – сказав Дубко.

Він зауважив, що якщо ветований законопроект абсолютно справедливо критикувала більшість фахівців, хто розуміє ситуацію в банківській сфері, то в даному випадку більшість з них зійдуться на підтримці проекту.

«Він не є згубним для банківської системи, адже ряд кредитів в будь-якому випадку вже не обслуговується, і соціально незахищені люди не в змозі платити. Якщо банки протягнуть їм руку допомоги, і це буде формально оформлено законом, це нормальний підхід. Найголовніше, що «індульгенцію» не отримають взагалі всі валютні позичальники, серед яких є такі, хто брав кредити, припустимо, для покупки третьої машини і четвертої квартири, якогось заміського будинку або ділянки землі для спекуляції», – наголосив гендиректор.

Фото: соціальні мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *