ОСТАННІ НОВИНИ

Порошенка просять перестати розводити бурих ведмедів

|

Зоозахисники написали звернення до адміністрації Президента з проханням припинити експлуатацію бурих ведмедів в резиденції керівника країни у Івано-Франківську. Цю інформацію розмістила у себе на сторінці у Facebook Національний екологічний центр України, передає кореспондент Львівського порталу.

ведмідь

Подаємо текст заяви до резиденції Президента без змін:

“Голові Адміністрації Президента України
Ложкіну Борисові Євгенійовичу

01220, м. Київ, вул. Банкова, 11
Шановний Борисе Євгенійовичу!

З питань у сфері дотримання правових норм, які регулюють поводження з дикими тваринами і є актуальними для українського суспільства, до Вас звертається всеукраїнська природоохоронна організація Національний екологічний центр України (реєстраційне свідоцтво №125, видане Міністерством юстиції України 30 серпня 1991 року), громадські зоозахисні природоохоронні організації та ініціативи, експерти та науковці.

В державній організації «Резиденція «Синьогора», офіційній резиденції Президента України Петра Порошенка в Івано-Франківській області, утримуються чотири бурі ведмеді. Тварини «перейшли у спадок» від Віктора Януковича, який утримував їх для розваг своїх так званих «елітних гостей».

Перебування цих червонокнижних тварин у неволі порушує Закони України «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про тваринний світ», «Про Червону книгу України», суперечить наказу Міністерства охорони навколишнього природного середовища України «Про затвердження Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах».

Акцентуємо Вашу увагу на тому, що в Україні бурий ведмідь занесений до Червоної книги України, Червоного списку МСОП, є об’єктом міжнародної конвенції CITES та охороняється Бернською конвенцією.

Приголомшливим фактом є регулярне розмноження бурих ведмедів у президентській резиденції. Ця діяльність є незаконною, вона сприяє розповсюдженню нелегальної торгівлі рідкісними та зникаючими видами флори та фауни на території України і є прямим порушення конвенції CITES.
Згідно Закону України «Про Червону книгу України» придбання (продаж) тварин можливі лише при наявності легального набуття тварин. Збут ведмежат відбувається без відповідних документів, що є прямим порушенням ст.88-1 Адміністративного Кодексу України, у такому випадку об’єкти тваринного світу підлягають конфіскації.

Неодноразові звернення міжнародної спільноти, українських громадських організацій до керівництва «Резиденції «Синьогора»та Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області щодо порушення законодавства відверто ігнорувалися. В резиденції Президента України продовжують розмножувати бурих ведмедів, чим порушують законодавство та міжнародні норми фактично від імені Президента України Петра Порошенка.

Для яких розваг відділ мисливського господарства ДО «Резиденція «Синьогора» продовжує утримувати в неволі тварин з особливим охоронним статусом? Для чого відбувається постійне розмноження тварин? Кому і з якою метою продаються новонароджені ведмеді, поповнюючи кількість в’язнів та рабів у ресторанах та станціях притравки?

Таким чином подібна діяльність ДО «Резиденція «Синьогора» продовжує підтримувати ганебні традиції злочинної влади Януковича.

З 2011 року в Україні створений державний Реабілітаційний центр для бурих ведмедів «Синевир». Саме до цього центру потрапляють бурі ведмеді, яких утримували при розважальних закладах, базах відпочинку, приватних зоокуточках, станціях нацьковування (притравках). Центр був створений саме для реабілітації тварин та надання їм умов, максимально наближених до їх природного існування.

Звертаємось до Вас із наполегливим проханням врегулювати цю ситуацію та пропонуємо такі кроки:

  1. Зупинити розмноження бурих ведмедів в ДО «Резиденція «Синьогора».
    2. Указом Президента України або його Адміністрації перевезти бурих ведмедів до реабілітаційного центру для бурих ведмедів «Синевир».
    3. Виділити одноразово кошти для транспортування тварин та забезпечення харчування на певний початковий період.
    4. Заборонити керівництву ДО «Резиденція «Синьогора» у подальшому утримувати диких тварин.

З повагою,
заступник голови Національного екологічного центру України (НЕЦУ)
Олексій Василюк”

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *