ОСТАННІ НОВИНИ

Які професії зникнуть через 10 років?

|

Технологічний прогрес та розвиток штучного інтелекту у найближчі 10 років спричинить зникнення багатьох звичних нам професій. Про це йдеться у звіті Bank of America, про який пише Inspired.

1

До 2025 року роботи виконуватимуть 45% промислових завдань на підприємствах США, тоді як зараз цей показник – всього 10%. Видання склало список професій, яким загрожує зникнення у найближче десятиліття.

У найвищій зоні ризику – адміністративні посади, виробничі професії та спеціальності, пов’язані з обробкою даних. Високий ризик роботизації (80-100%) у наступних спеціальностей: екскурсоводи, таксисти, пекарі, м’ясники, моделі, фармацевти, страхові агенти, продавці, збирачі податків і чиновники.

Затребуваними залишаються професії, що вимагають інтуїції, співпереживання та соціальної взаємодії. Серед них – лікарі, психологи, пожежники, поліцейські і детективи, артисти, фотографи, соціальні працівники та священнослужителі.

Одна з причин стрімкої автоматизації праці – здешевлення робототехніки. За минуле десятиліття вартість роботів впала на 27%, а в найближчі 10 років Bank of America прогнозує зниження цін ще на 22%. Вдосконалення технологій машинного навчання і розпізнавання голосу і осіб призводить до того, що роботи починають замінювати людей навіть в професіях, які потребують взаємодії з клієнтами.

Лідер світової роботизації праці – Японія. На японських автозаводах працюють 1 520 роботів на кожні 10 000 співробітників – це в 23 рази більше середньосвітового показника. Ще один лідер у цій сфері – Китай, який в останні два роки є головним покупцем роботів на світовому ринку і створює чверть світового попиту на них.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *