ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові за кошти ЄБРР збудують біогазову станцію

|

У Львові розпочинається реалізація проекту модернізації інфраструктури очищення стічних вод та будівництва потужностей для виробництва біогазу. Інвесторами проекту виступають Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО) і Східноєвропейське партнерство у сфері енергоефективності та екології (E5P). Загальна вартість проекту становить 31,5 млн євро, з яких кредитні кошти ЄБРР – 15 млн євро, кредит НЕФКО – 5 млн євро, грантові кошти від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля – 7,5 млн євро та місцевий внесок в розмірі 4 млн євро.

ЄБРР

Сьогодні у Львівській міській раді були підписані кредитний договір з ЄБРР та грантовий договір з E5P, повідомили Львівському порталу у прес-службі ЛМР.

«Цей проект є історичним не тільки для Львова, а  для всієї України. Я думаю. Що це підтвердження того, що всі організації, які долучися до цього проекту, вірять і підтримують ваше стратегічне бачення потенційного розвитку міста, ваш погляд в майбутнє. Ми інвестуємо не лише в екологічну складову, але й у промисловий розвиток міста.

Хочу зазначити одну важливу річ: всі ті проекти, які ми реалізовуємо в Україні, ми спочатку реалізовуємо у Львові, тобто, ми спочатку підписуємо такі угоди у Львові, а вже потім повторюємо цей досвід в інших містах України. Насправді, Львів задає планку для всієї країни. Сьогодні ми підписали цю угоду у Львові, і, я впевнений, що незабаром будуть підписані схожі угоди з іншими містами України», – зазначив директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер.

«Біогаз в багатьох країнах Європейського Союзу та світу вже сьогодні є суттєвою складовою їх енергобалансу. Лідером виробництва біогазу в ЄС є Німеччина, в якій нараховується понад 7100 біогазових установок. Будівництво біогазової станції на львівських комунальних очисних спорудах наразі є пілотним проектом в Україні. З мулового осаду стічних вод, який утворюється після очистки стоків, вироблятимуть біогаз з подальшим його спалюванням для отримання теплової та електричної енергії. Отримана енергія буде використовуватися для  власних потреб очисних споруд», – розповіли у ЛМКП «Львівводоканал».

У ЛМКП «Львівводоканал» наголошують, що накопичення сирого осаду на мулових майданчиках очисних споруд призводить до погіршення екологічної ситуації в місті та утворення неприємного запаху на території поблизу споруд. Проект будівництва біогазової станції є першим кроком до вирішення проблеми осаду, позаяк призведе до зменшення його об’єму, гігієнізації та зменшення викидів СО2.

«Відповідно до діючих директив ЄС, країни-члени асоціації зобов’язані позбуватися мулових накопичувачів на очисних спорудах шляхом запровадження повного циклу переробки та утилізації мулу. Ми теж повинні думати над вирішенням цієї проблеми. Чи це буде спалювання, чи виробництво добрив, чи, можливо, використання висушеного осаду для рекультивації сміттєзвалища – на ці питання ми шукаємо відповіді та залучаємо провідні компанії для вибору найоптимальнішого рішення саме для Львова. Однак, ці технології потребуватимуть залучення великих інвестицій в майбутньому», –  наголосили у ЛМКП «Львівводоканал».

Довідка

Проект біогазової станції складається зі станції для зброджування надлишкового мулу на каналізаційних очисних спорудах (надалі КОС). Мул забирається з відстійників і зброджується. Утворений біогаз із метантенків використовується для виробництва електроенергії, яка буде скерована для роботи КОС, а тепло – для підігріву мулу й будівель на території. Реконструкція очисних споруд 1-2 включає нові пісколовки, нове обладнання для первинних і вторинних відстійників, а також модернізацію аераційної частини очисних споруд.

Будівництво станції з виробництва біогазу зменшить кількість мулу і за рахунок роботи станції при термофільних температурах відбудеться краще обеззаражування мулу. Нові пісколовки буде побудовано відповідно до належного сучасного проекту. Їх буде оснащено промивкою піску та зневодненням. Нова система аерації КОС 1-2 матиме енергоефективні аератори, систему контролю повітропостачання, яка відповідатиме потоку стоків та забрудненню.

Загалом, цей проект – це другий крок з модернізації очистки каналізаційних стоків м. Львова. Першу модернізацію проводили у 2003-2006 роках і фінансували з грантових коштів, кредиту Світового Банку, а також за кошти ЛМКП «Львівводоканал». Ця модернізація включала нові вхідні решітки, нове обладнання для головної каналізаційної насосної станції на КОС 3-4, нові повітродувки й контроль за витратою повітря для КОС 3-4, нові центрифуги для зневоднення мулу й нові мулові насоси.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *