ОСТАННІ НОВИНИ

Хто володіє Площею Ринок у Львові

|

Хто з можновладців орендує частину історичних кам’яниць на Площі Ринок у Львові та кому міський голова разом із депутатами продали іншу частину площі. Про це йдеться у проекті журналістських розслідувань «Таємниці Ратуші».

121

Якщо вірити досвідченим ріелторам, то територія навколо Ратуші у Львові – справжнісіньке золоте дно. Лишень 3,5 тисячі доларів за квадратний метр – і ти власник старезної кам’яниці із багатою історією. Однак її можна взяти в оренду, заплативши ринкову ціну.

Мурований будинок 16 століття на Площі Ринок, 5. Кам’яниця спочатку перебувала в оренді  у ПП «Львівська гільдія», а згодом була викуплена. Проте власники, як з’ясувалося, вималювали собі документ без дотримання необхідних законодавчих норм. Утім, закон – ніщо, якщо ти сестра дружини вже колишнього депутата ЛМР Андрія Якиміва. За сприятливим для депутата збігом обставин, у рік прийняття ухвали міської ради про погодження суборенди приміщення він саме відповідав за комісію комунального майна. Він же, подейкують, є неофіційним власником «Галицької кнайпи». Це приватне підприємство орендує вишуканий італійський дворик за сусіднім номером.

Кам’яниця на Площі Ринок, 39 – у власності  товариства «Живоцвіт» за дуже демократичною ціною: метр квадратний тут обійшовся у трохи більше ніж сім тисяч гривень. Власник – колишній депутат Богдан Портухай. А директор підприємства – колишній секретар Львівської мерії.

Поруч – власність знову ж таки міського обранця та, як його називають, тютюнового магната Григорія Козловського. Розповісти про свої плани щодо нещодавно викупленої площі господар не зміг, бо зараз за кордоном. Утім, у власності цього бізнесмена та політика перебувають ресторани «Святослав», «Королівська пивоварня», «Гранд готель», а також половина Львівської тютюнової фабрики.

Має нерухомість у квадраті навколо Ратуші і депутат Верховної ради та львівський олігарх Богдан Дубневич. Йому ж пощастило чи не найменше, бо він придбав будівлю на площі Ринок, 28  з аукціону за ринковою ціною. На фасаді цієї кам’яниці викарбуваний старий латинський напис: «Ніколи корисне не збігається з прекрасним!».

Найбільше приміщень у серці міста перебуває в оренді у «ФЕСТу». Саме цей холдинг емоцій зайняв вісім приміщень, у них – кнайпи та сувенірні крамниці.  Місця під їхні заклади такі ж яскраві, як і назви їхніх кнайп: «Львівські пляцки», «Театр пива», «Копальня кави», а ще – «Криївка» і сувеніри. Щоправда, філіжанка кави у цих приміщеннях дорожча, ніж квадратний метр, на якому її продають. Вартість напою – від 40 до 80 гривень, а ціна за оренду становить 34 гривні за метр квадратний, стверджують експерти.

«Вони сплачують за 650 метрів квадратних 22 тис. грн. Тобто це не сумісні ціни взагалі зі здоровим глуздом, дуже дешево.  Це якісь певні преференції певній фірмі», – обурюється екс-депутатка ЛМР Ірина Шалаковська.

Мають свій ґешефт біля Ратуші росіяни та регіонали. Бізнес окупантів та зрадників працює просто у мера під носом. Ось перший – на Площі Ринок, 27, ресторація «Япона Хата», афілійована з колишнім віце-прем’єром уряду Азарова, Борисом Колесниковим.

Іще тут працює «Альфа-банк» – фінустанова  з російським корінням. Як і банк «Михайлівський». За повідомленням сайту «Наші гроші», його контролює Руслан Циплаков, друг померлого Віктора Януковича-молодшого.

На Площі Ринок, 45 стоїть вишуканий ресторан «Атляс». За документами, заклад належить двом студенткам – Сюзані Сластьон та Христині Гриник. Цікаво, звідки у дівчат майже чотири мільйони, за які вони викупили приміщення? Все стає зрозуміло, коли дізнаємося, що батько однієї з них – бізнесмен Олег Сластьон. До слова, це він власник незаконної  новобудови поблизу центру міста, про що воліє мовчати.

Центр Площі – Ратуша. У приміщенні міської ради уже рік, як вималювалося кафе. Частину приміщень спочатку депутати здали в оренду  ЛКП «Ратуша сервіс» під їдальню. Проте у 2012 році комунальне підприємство передає площу в суборенду ТзОВ «Місто лева» під ресторан.

За оренду ще донедавна власники кафе платили трохи більше сімдесяти гривень за метр квадратний. Нещодавно підвищили до ста одинадцяти. Втім, справжня ринкова ціна оренди на Площі Ринок – 350-450 грн.  Засновниками компанії офіційно є Олена Венцак та Оксана Шевченко, – маловідомі нам прізвища. Однак за ними, буцім, стоїть бізнесмен Володимир Матковський, який є власником Радехівського цукрового заводу, благодійником Української Галицької партії, та , як стверджують ЗМІ, людина, не далека від міського голови Львова.

ZIK

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *