ОСТАННІ НОВИНИ

«Батьківщина» вимагає дорожньої карти з ліквідації екологічної катастрофи на Львівщині

|

Фракція ВО «Батьківщина» Львівської обласної ради ради пропонує Комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації терміново виступити ініціатором скликання «круглого столу» із залученням профільної комісії Львівської міської ради, Жовківської районної ради, голів та депутатів сільських рад Грибович, Малехова і Дублян, а також представників правоохоронних органів для вироблення дорожньої карти з вирішення нагальних питань та ліквідації екологічної катастрофи на Львівщині. Відповідну заяву було оприлюднено 26 січня під час засідання сесії Львівської обласної ради. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі партії.

119

Текст заяви фракції ВО «Батьківщина» Львівської обласної ради подаємо без змін:

«Протягом останніх чотирьох місяців з території львівського сміттєзвалища (село Грибовичі) незаконно вивозяться отруйно-небезпечні відходи, а саме – кислі гудрони. Також зафіксовано факти зливання в каналізаційні мережі міста Львова життєво-небезпечних інфільтратів, які забруднюють навколишнє середовище та ймовірно є причиною смороду у Львові та околицях міста.

7 жовтня 2015 року в Жовківський РВ УМВСУ у Львівській області активістами було написано заяву щодо незаконного вивозу кислих гудронів з території Грибовицького сміттєзвалища невідомими особами в невідомому напрямку з вимогою зупинити та розслідувати цей факт. Внаслідок цього правоохоронними органами було порушено кримінальне провадження, проводиться розслідування. Проте вивіз кислих гудронів продовжується, про що свідчать «свіжі» котловани на території сміттєзвалища.

Можемо припустити, що невідомі особи 11 січня цього року прорили канал з гудронного озера, в результаті чого вода з гудронного озера почала витікати та призвела до екологічної катастрофи. Адже в лісі неподалік сміттєзвалища утворилися величезні озера з гудронною водою, під час витоку гудронної води на півметра піднявся рівень річки Малехівка, в озерах, через які вона протікає, вимерло багато риби. Також отруйні витоки утворили озеро з гудронною водою на території Голосківського цвинтаря, навколо якого проводяться захоронення. Відтак станом на сьогодні забруднена вода у водопроводі, криницях, отруєні багато гектарів сільськогосподарських угідь та річка Малехівка, яка потрапляє через річку Полтва у Західний Буг.

Проведена 18 січня 2016 року незалежна експертиза виявила у витоці річки Малехівка вміст нітратів, які в близько 2000 разів перевищують допустимі норми.

Звертаємо увагу також на те, що утилізація кислих гудронів є однією з вимог Євросоюзу у випадку інтеграції нашої держави до Унії.

Фракція «Батьківщина» Львівської обласної ради пропонує Комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації терміново виступити ініціатором скликання «круглого столу» із залученням профільної комісії Львівської міської ради, Жовківської районної ради, голів та депутатів сільських рад Грибович, Малехова і Дублян, а також представників правоохоронних органів для вироблення дорожньої карти з вирішення нагальних питань та ліквідації екологічної катастрофи на Львівщині».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *