ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові презентують книгу про темні плями української літератури

|

У львівській книгарні «Є» 4 лютого о 18.30 відбудеться презентація книги «Що таке українська література» літературознавця, письменника Леоніда Ушкалова, яка вийшла у «Видавництві Старого Лева».  Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

22b4558b-12ba-4f2d-b195-5dae97d0652f

До збірки увійшло 45 есеїв, героями яких є Григорій Сковорода, Квітка-Основ’яненко, Шевченко, Гоголь, Драгоманов, Франко, Леся Українка, Кобилянська, Винниченко, Хвильовий.

«Усі вони відомі, усі – не до кінця відкриті.  Про темні плями української літератури Леонід Ушкалов розповість  харків’янам  вже у вівторок, 26 січня, а презентації у Києві   та Львові відбудуться 3 та 4 лютого.  Книга Леоніда Ушкалова – це 45 «уроків» української літератури, написаних впродовж одного року», – запевняють організатори заходу.

«Якось до мене підійшла Наталя Дмитренко – редакторка відділу культури газети «Україна молода». «Пане професоре, – сказала, – чи не хотіли би ви вести в нас колонку?». Так в «Україні молодій» з’явилася рубрика «Уроки літератури від Леоніда Ушкалова». Я вів її з березня 2012-го включно до грудня 2013 року. Вийшло сорок п’ять «уроків літератури». Це, коли хочете, «плоди читання». І ось вони всі перед вами», – розповідає Леонід Ушкалов.

Автор порушує цілу низку питань, важливих для кожної людини: щастя, свобода, любов, правда, поезія, самотність… У центрі екзистенційних поневірянь – «світила» українського літпроцесу. Написані в яскравій публіцистичній манері, ці «уроки» незаперечно свідчать про одне: українська літературна традиція від давнини до сьогодні – багата, барвиста і надзвичайно цікава.

Довідка

Леонід Ушкалов  – літературознавець і письменник, доктор філологічних наук, професор  кафедри української та світової літератури Харківського національного педагогічного університету. Професор Ушкалов – один з найретельніших дослідників творчості «мандрівного українського філософа» Григорія Сковороди. Переконаний, що свідомість сучасної української людини сформована під вирішальним випливом двох стилів: бароко й романтизму. У 2007 році став лауреатом Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Сковороди, а в 2011 році – лауреатом премії ім. Івана Франка Національної академії наук України.

Фото: організатори

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *