ОСТАННІ НОВИНИ

У ЛОР закликали Київ стимулювати українців забирати гроші з російських банків

|

Львівські рухівці закликали владу стимулювати українців закривати рахунки в російських банках. Таку заяву оприлюднила фракція Народного Руху в обласній раді, передає кореспондент Львівського порталу.

1184371

Як йдеться у зверненні, вже два роки поспіль українці отримують до різдвяних свят подарунок від уряду і Національного банку України у вигляді різкого обвалу національної валюти (гривні).

«П’ять «дочок» російських банків («ВТБ БАНК» (Банк ВТБ, Росія); «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк (Промінвестбанк)» (Державна корпорація «Банк розвитку та зовнішньоекономічної діяльності (Внєшекономбанк, Росія); «Сбєрбанк Росії» (Сбербанк России); «АЛЬФА-БАНК» (Альфа банк, Росія); «БМ БАНК» (Акціонерний комерційний банк «Банк Москви»), де частка російського капіталу перевищує 90 ,  займають, за приблизними експертними оцінками, від 15 до 20 відсотків у банківській системі України. За останній рік ця частка суттєво зросла. Більше того, відбувається витіснення російським капіталом європейських банків з теренів України. Найсвіжіший приклад – це  продаж групою «Юнікредіт» Укрсоцбанку російській Альфа-Груп. Тобто, йде повзуча експансія, інтервенція Росією українського фінансового та економічного простору. Тільки з початку нового року ці банки скупили на міжбанку більше 100 млн. доларів. Знову ж таки, ці структури протягом року отримували рефінансування з НБУ. Тобто вони почуваються, як риба у воді і, як мінімум, отримують повне сприяння у своїй роботі», – наголошують депутати.

Відтак резюмують: «В результаті такої фінансової політики НБУ прості українці компенсують ворогові – РФ, втрати від знецінення рубля.Більше того, коли інші українські і європейські банки у зв’язку із знеціненням національної валюти намагаються піти назустріч українським позичальникам, реструктуризуючи, і частково змінюючи умови кредитування – російські банки, зокрема “ВіЕс Банк”, який здійснює свою діяльність у Львові, займає надзвичайно жорстку позицію, буквально ставлячи наших українців на коліна, забираючи останнє».

Зважаючи на це,  від Національного банку України та уряду вимагають здійснити заходи із стимулювання  виводу грошей українців з російських банківських установ до державних банків України, перевести цей процес у публічну площину,  що повинно стати вагомою частиною інформаційної політики України, закликати закривати там рахунки та виводити гроші, застосовувати обмежувальні заходи.

Фото: korrespondent.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *