ОСТАННІ НОВИНИ

Садового просять пояснити, як «антиукраїнські леви» опинилися на Личакові

|

Депутати Львівської облради звернулися до міського голови Львова Андрія Садового та правоохоронних органів щодо ситуації, яка склалася у Львові з незаконним встановленням скульптур левів біля Меморіального комплексу польських військових поховань. Про це з сесійної зали передає кореспондент Львівського порталу.

dsc_0332_1000x750-e1450950387594

Депутати зазначають, що у грудні 2015 року в місті Львові було демонтовано два архітектурні об’єкти у вигляді левів, один з яких стояв на території Геотехнічного інституту (вул. Л. Перфецького), інший – на узбіччі траси Львів – Винники.

«Як з’ясувалося згодом, скульптури левів, з метою проведення реставраційних робіт, було повернуто на колишнє місце дислокації – біля Меморіального комплексу польських військових поховань (у минулому Цвинтар львівських Орлят) на території Державного історико-культурного музею-заповідника “Личаківський цвинтар”. Демонтаж скульптур та їх встановлення на цьому місці здійснено без дотримання процедури – відповідних рішень органів влади та місцевого самоврядування, відповідних погоджень Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв воєн та політичних репресій», – йдеться у зверненні.

Водночас депутати наголошують, що скульптури крім історичного значення, мають виразний політичний контекст.

«Річ у тім, що до війни обидва леви тримали в лапах щити з гербами та написами на них. На одному був старий герб Львова, на іншому – герб Польщі і, відповідно, два написи: «Завжди вірні» і «Тобі, Польще». Отже, такі об’єкти в первісному варіанті їх встановлення несли однозначний символізм, що в поєднанні з іншими наявними мілітарними символами (наприклад, польський меч-щербець) створювали і створюватимуть тепер контекст, що може мати антиукраїнський зміст, символізувати окупацію українських земель, ображати національні почуття українців», – роз’яснюється у зверненні.

Відтак Львівська обласна рада просить здійснити перевірку дотримання вимог чинного законодавства під час демонтажу скульптур та встановлення їх на території Державного історико-культурного музею-заповідника “Личаківський цвинтар”. У випадку виявлення фактів порушень просимо вжити заходів щодо приведення ситуації у відповідність до вимог чинного законодавства, а саме: отримання висновків Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв воєн та політичних репресій; погодження органів влади і місцевого самоврядування на проведення реставраційних робіт пам’яток».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *