ОСТАННІ НОВИНИ

Дельфінів-червонокнижників у Трускавці утримують без морської води

|

Дельфінарій «Оскар», що функціонує у Трускавці на Львівщині,  уже третій місяць функціонує, порушуючи чинне законодавство. Про це у коментарі Львівському порталу повідомила координатор ГІ «Захист тварин у Львові»  Наталія Вишневська.

дельфінарій

За словами зоозахисниці, «Оскар» відкрився незаконно і існує нелегально, порушуючи норми законодавства України.

«Безумовно діяльність цього закладу сьогодні є нелегальною, тому що  в Україні заборонене існування дельфінаріїв без морської води, і ніхто ніяким чином ніякими документами, ніякими безглуздими формулюваннями цей дельфінарій не зможе зробити закладом із морською водою, якої там нема», – вважає Н. Вишневська.

Втім морська вода не є основним порушенням керівництва дельфінарію.

«Дивлячись документи, які ми отримали після перевіркидельфінарію (Держекоінспекцією, – ред.), ми розуміємо, що недоведена легальність набуття Червонокжнижних тварин у власність. І це дуже важливий  суттєвий момент у тій справі, окрім того, що немає морської води. Тому я вірю у те, що  цей заклад буде  закрито, ми будемо добиватися того, щоб це заклад був закритий, але як швидко це  відбудеться, я не можу сказати», – додає зоозахисниця.

Довідка:

Хлорування води в якій утримуються дельфіни може призводити до таких наслідків:

– Подразнення очей та шкіри дельфінів. Тривалий вплив хлорованої води може призвести до негативних наслідків для здоров’я. З часом шкіра дельфіна поступово знебарвлюються, спостерігається її відшарування, поява великих білих плям. Хлорована вода також викликає захворювання й в морських котиків і морських левів. Шкірні інфекції у морських ссавців, підтримувані в хлорованій воді можуть бути результатом руйнування корисної мікрофлори та інактивації антимікробних речовин, що виділяються шкірою (Geraci, St. Aubin, andHicks). Дельфіни страждають від проблем з очима, що пов’язано з тонкою захисною оболонкою, яка покриває рогівку, в деяких дельфінів починає вироблятися велика кількість слизу з очей як захисна реакція. В разі надмірного використання хлору можуть ставатися опіки очей. Забарвлення басейну в блакитний колір спричиняє надмірне освітлення басейну, яке поряд з впливом на очі відкритих сонячних променів при виконанні трюків, спричинює захворювання очей – катаракту, захворювання рогівки.

– Використання хлору представляє проблеми на рівні з канцерогенними продуктами. Вплив хлору і хлорованих побічних продуктів є неприродним для морських ссавців. Відхилення від природного середовища починається зі зміни рН від моря до штучного басейну. Більшість об’єктів, що утримують морських ссавців підтримують рН між 7,6 і 7,8, в той час як океан має рН набагато більше 8,3 (роботи JasonDombrosky (WestEdmontonMall – DolphinLagoon, Edmonton, Alberta, Canada).

– Хлорування води заважає деяким видам зв’язку між дельфінами. Дельфіни виділяють у воду сигнальні речовини, або феромони, які грають роль в їх соціальній та сексуальній поведінці. Хлор знищує ці речовини (роботи дослідників Herman та Tavolga).

– Респіраторні захворювання. В дельфінів фіксувалися запалення навколо дихала, запалення дихальних шляхів, бронхіальні запалення. Газоподібний хлор у концентрації 10 частин на мільйон спричиняє помітне роздратування дихальних шляхів, у той час як 1 частина може бути смертельною, якщо дихати 5 хвилин (Goodman and Gilman).

– Фекалії тварин при поєднанні з хлором утворюють подразнюючі речовини для шкіри та очей.

Раніше Львівський портал писав, що дельфінарій «Оскар» у Трускавці відкрився та існував нелегально, а Держекоінспекція закривала на це очі довгий час.

Фото: suntime.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *