ОСТАННІ НОВИНИ

«Батьківщина» намагається врятувати сільське господарство та територіальні громади

|

Народні депутати України від фракції «Батьківщина» зареєстрували у ВРУ законопроекти, які передбачають внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів України, які покликані врятувати сільське господарство та не довести до зубожіння територіальні громади. Про це  20 січня на брифінгу повідомив керівник Львівської обласної організації ВО «Батьківщини» Михайло Цимбалюк, передає кореспондент Львівського порталу.

Цимбалюк

Мова йде про законопроект № 3754 (автори – народні депутати від «Батьківщини» Іван Кириленко та Вадим Івченко) про внесення змін до Бюджетного Кодексу України щодо зарахування податку на доходи фізичних осіб до бюджетів сіл, селищ та міст районного значення; та законопроект № 3748-1 (автори – народні депутати від «Батьківщини» Олександра Кужель, Іван Кириленко та Вадим Івченко) про внесення змін до Податкового Кодексу України щодо окремих питань оподаткування діяльності у сфері сільського господарства.

Михайло Цимбалюк розповів, що у новому Податковому кодексі не передбачено пільг для виробників сільськогосподарської продукції, які діяли ще з далекого 1999 року. На його думку, це не лише завдає шкоди селянам, а й суперечить нормам Європейського союзу.

«Депутати Івченко та Кириленко підготували дуже важливі зміни до Закону «Про Податковий кодекс», який вже вступив у дію, щодо повернення пільг оподаткування для сільськогосподарських виробників, які діяли з 1999 по 2015 рік. На жаль, прийнятий у 2015 році Кодекс не відповідає вимогам сільськогосподарських виробників. Згідно нового Кодексу, виробники молока та утримувачі рогатої худоби сплачуватимуть у бюджет 20% ПДВ, виробники, які працюють із зерновими і технічними культурами – 85%, усі інші – 50%. Це занадто високі податки для сільського господарства. В усіх країнах ЄС усі сільськогосподарські товаровиробники мають пільги на оподаткування, і ми зробимо усе можливо, аби така практика була запроваджена і в Україні», – наголосив керівник «Батьківщини» Львівщини.

Якщо ж поправки прийняті не будуть, то наслідки будуть просто катастрофічні. Як розповів Михайло Цимбалюк, високий податок знищить виробників сільгосппродукції, що значно знизить якість продукції  та збільшить її ціну.

«Як ми знаємо, Львівщина є однією з найрозвинутіших по рівню розвитку сільського господарства, і така тенденція має зберігатися й надалі. Якщо Верховна Рада не проголосує за ці поправки, то сільським господарствам просто невигідно буде виготовляти свою продукцію. Це приведе до зниження поголів’я рогатої худоби, яке наростало протягом багатьох років, а також до підвищення цін. В свою чергу це приведе на ринок неякісну продукцію. Якісний товар буде привозитися з-за кордону, проте навряд чи пенсіонери, вчителі чи селяни зможуть собі дозволити її купити», – запевнив він.

Також Михайло Цимбалюк торкнувся запропонованих «Батьківщиною» поправок щодо фінансування органів місцевого самоврядування. На його думку, наразі органи самоврядування у селах та селищах заледве отримують необхідну суму на наймінімальніші потреби, тому незрозуміло, як незабаром існуватимуть територіальні громади.

«Цей законопроект створений для того, аби до проведення реформи можна було перерозподілити кошти таким чином, щоб сільські, селищні та міста районного підпорядкування могли використовувати 25% податку з фізичних осіб для утримання органів місцевого самоврядування. Наразі за чинного розподілу податків місцеве самоврядування рівня села і селища залишається практично без фінансування. За таких умов майбутні територіальні громади просто не зможуть існувати. До того ж, ніхто не пояснює, як саме функціонуватимуть територіальні громади, не проводиться жодних адаптивних заходів. Така безвідповідальність може мати страшні наслідки. Люди просто не знатимуть, до кого звернутися у разі потреби, та хто за що буде відповідальним», – зазначив він.

Довідка:

Проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо окремих питань оподаткування діяльності у сфері сільського господарства» №3748-1 зареєстрували народні депутати від фракції «Батьківщина» Вадим Івченко, Іван Кириленко та Олександра Кужель.

Даний законопроект пропонує:

  • відновити спеціальний режим оподаткування ПДВ сільгосптоваровиробників, який був чинним у 2015 році;
  • відновити ставки єдиного податку для платників четвертої групи (сільгосптоваровиробників), які діяли в 2015 році;
  • удосконалити положення щодо бюджетноо відшкодування та електронного адміністрування податку на додану вартість.

На думку авторів законопроекту, його прийняття забезпечить справедливий підхід  питанні бюджетного відшкодування ПДВ у системі електронного адміністрування та знизить економічну напругу.

Законопроект №3754 «Про внесення змін до бюджетного кодексу України щодо зарахування податку на доходи фізичних осіб до бюджетів сіл, селищ та міст районного значення» зареєстрований Вадимом Івченком та Іваном Кириленком. Даний законопроект передбачає надходження 25% податку на доходи фізичних осіб у бюджети сіл, селищ та міст районного значення.

Також цей документ пропонує об’єднати міста районного значення в територіальні громади, тимчасово привести доходи та видатки міст районного значення до доходів і видатків міст обласного значення, але не передавати на фінансове забезпечення з міст районного значення ПТУ і технікуми, соціальний захист та медико-санітарну освіту.

Коментарі

  1. Керувати країною повинні нові люди. Потрібно підтримувати “Батьківщину”,це вже всі зрозуміли. Згуртованому народу не зможе протистояти жодна влада. Тож разом – до перемоги та кращого життя!

  2. в уряді займаються політикою, а мали б займатися господаркою та країною. Коли ж нарешті в нас буде професійна влада????

  3. Цимбалюк – людина з великої букви. Він знає і може, він вірить в майбутнє України, а народ – підтримує його!

  4. Люди хочуть хоч якоїсь стабільності. Для чого діюча влада знищує сільське господарство? щоб продати землю за копійки?

  5. Як завжди мудро, правдиво та аргументовано. Мені імпонує Цимбалюк як політик та керівник.

  6. Україні потрібні такі керівники, близькі до народу. А то теперішні обранці не знають простого життя

  7. Слушна ініціатива. Молодь, підтримуйте “Батьківщину”, допомагайте змінити країну. Є на кого рівнятися, з кого брати приклад. Вам тут жити!

  8. Вірю Цимбалюку та покладаю сподівання на його розум, який зможе вирішити проблеми в Україні!

  9. Хай в добрих справах допомагає Вам Господь, а від поганих нехай відвертає! Підтримуємо!

  10. Вірю Цимбалюку. Вболіваємо за нього. Дай Боже йому здоров”я та наснаги і ще багато добрих справ буде зроблено!

  11. Дуже потрібна ініціатива, це бов”язков потрібно реалізувати. Зростуть податки – автоматичне підвищення цін на продукцію с/г – більшість громадян посто не зможуть придбати найнеобхіднішого….

  12. Не може працювати уряд, до якого немає довіри, а є несприйняття в суспільстві, який не реалізовує реформи а тільки збільшив корупцію та зубожіння населення. Виглядає що доля простого народу небайдужа тільки членам партії “Батьківщина”. Все зможемо змінити тільки підтримуючи “БАТЬКІВЩИНУ”!!!

  13. Погоджуюся з Михайлом Цимбалюком.Таке враження що село просто хочуть знищити….Нова система оподаткування просто зруйнує фермерські господарства, а це відповідно зменшить наоходження до місцевих бюджетів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *