ОСТАННІ НОВИНИ

Безкоштовне харчування дітей у школі: що варто знати батькам

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

Львівські депутати на сесії 14 січня затвердили Програму безкоштовного харчування дітей з 1 до 4 класів у місцевих школах. Згідно із ухвалою, на таке харчування на одну дитину виділятиметься 9 гривень 40 копійок. Львівський портал виріши дізнатися, чи достатньо цих коштів, аби прохарчувати дітлахів і чому за однакового фінансування харчування у школах таке різне.

їдальня

Згідно із рішенням парламенту України, із законодавства 24 грудня 2015 року вилучено норму про безоплатне  харчування  дітей у школах.  Таким чином фінансувати або не фінансувати дітей – це рішення за місцевими та обласними радами. Як розповів Львівському порталу директор Львівської гімназії міжнародних відносин Михайло Заремба, минулого семестру 9 гривень 40 копійок на харчування діточок вистачало, а що буде у новому семестрі – час покаже.

«У нас фінансування було минулого року таке саме і наші постачальники, які забезпечували нас їжею, вкладалися у ці гроші і зауважень у нас не було.

Якщо цього року будуть рости ціни на продукти, то, звісно, цієї суми буде замало.  У керівництва школи є можливість робити офіційні звернення, разом із з батьками подавати певні запити, і ми можемо при потребі це зробити», – заявив М. Заремба.

Водночас голова Батьківської ради Львівщини вважає, що головна проблема полягає не у сумі,  що виділяється владою, а у непрофесійності поставників та байдужості батьків дітей.

«У Києві дітей минулого року харчували за 8 гривень, у нас – 9,40 і цього достатньо. Влада ці кошти виділяє, а по дорозі до школи вони втрачаються. Бо що робиться? Достатньо не покласти дитині ложку масла до гречки, і дитина вже ту гречку їсти не буде. Все відбувається на місцях. Оті надавачі послуг, обслуговуючи 20 шкіл, крадуть з бюджету кожен місяць до 100 тисяч гривень. Звісно, хотілося би щоб підняли. Але якщо зараз дати навіть 15 гривень, непорядний надавач послуг все одно буде годувати, як годував за 9, 40 грн. Просто він крав раніше гривню у день, а тепер буде красти 7 гривень», – зазначає пані Олена.

Окрім того, нерідко трапляється, що в одній школі за одні і ті ж кошти дитина має збалансований раціон харчування і свіжі продукти, а в іншій – кожного дня ризикує потрапити до реанімації із гострим отруєнням. За словами Олени Пономаревої, за дотриманням норм харчування повинні слідкувати батьки.

«Багато батьків скаржаться, що у школах погане харчування. Це – неправда. Воно погане тільки у тому випадку, коли ліниві батьки не хочуть його контролювати. Виходить так: влада дала гроші, всі в одних умовах. Але в одній школі годують як вдома, а в другій школі годують гірше ніж худобу: привозять чорні макарони, подають їх за 40 хвилин до того ,як дітки прийдуть їсти – вони вже холодні, ніякі. Це все треба контролювати на місцях», – переконує активістка.

За словами жінки, якби міська влада відмінила безоплатне харчування (а вона може це здійснити на законних основах), то Батьківська рада Львівщини закликала би усіх батьків відмовитися від сплати незаконних «вкладів» у Фонд школи, класу і т.д.

«Бо харчування – єдина ниточка, яка зв’язує батьків і дає шанс нам не вдаватися до кардинальних дій: не подавати у суди, не страйкувати. Якщо відмінять харчування, то ми закликаємо батьків перестати платити нелегальні побори – хай ті гроші йдуть на харчування», – зазначає О. Пономарева.

Як середньостатистична мама може проконтролювати харчування свого чада?

пономарева

  • Для початку треба, щоб у школах були нормальні, а не кишенькові батьківські комітети. Багато з батьків говорять: я
    не буду цілий день бігати по їдальнях і перевіряти. Насправді, для цього не треба бігати. Може бути батьківський комітет, який без попередження раз у місяць просто приходить. Просто приходять двоє, троє батьків, у той момент, коли годують дітей.
  • Перше, що робите, приходите і берете тарілку на руку – якщо вона гаряча, значить нормально – теплового режиму тут дотримуються.
  • Потім треба дивитись, чи є мило, чи помили діти руки – це обов’язок дирекції школи це контролювати. Дитина має зайти, помити руки, сісти, з’їсти гарячу їжу.
  • Їжа має бути нормально підсоленою, нормально доварена.
  • Потім батьки можуть зробити органолептичну експертизу. Це зовнішній вигляд. Відповідно відразу звірити, що є у дитинки на тарілці і що є в перспективному у меню, яке обов’язково має бути у їдальні.
  • На батьківських зборах батьки роблять журнал, він кладеться у їдальні на видному місці. Кожна мама, яка прийшла, може попросити цей журнал. І там можна зробити запис, наприклад, «14.01. – столи брудні, стакани брудні тощо». Потім раз у місяць береться цей журнал, викликається директор школи, викликається надавач послуг, робиться акт і на підставі цього акту розривається угода з постачальником.

Документи, які обов’язково повинні бути у шкільній їдальні: правила роботи підприємств суспільного харчування; санітарні правила; санітарний журнал; журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці; реєстрації інструктажів на робочому місці з питань охорони праці; книги відгуків і пропозицій; журнал реєстрацій перевірок.

У їдальні також має обовязково бути меню, де вказується перелік напоїв, кондитерських виробів та інших закупівельних товарів, маса, обсяг і ціна на відповідну одиницю продукту.

 Санітарні правила, недотримання яких суперечить законам України:

  • Маркування обробних дошок, ножів, обробка, збереження.
  •  Миття і санітарна обробка мийних ванн, технологічного устаткування, виробничих столів.
  • Збереження миючих і дезінфікуючих засобів.
  •  Прибирання обідніх столів.
  • Наявність інвентарю для прибирання (збереження, сигнальне фарбування).
  • Проведення щомісячного прибирання (генеральне прибирання, дезінфекція, дератизація приміщень).
  • Проведення щотижневого прибирання (миття стін, освітлювальної арматури, очищення скла від пилу).
  • Проведення щоденного прибирання: підмітання вологим способом, миття підлоги, видалення пилу, протирання меблів, радіаторів, підвіконь, миття і дезінфекція умивальників, унітазів.
  • Наявність умивальників для миття рук з підведенням гарячої і холодної води, мила, електрорушника.
  •  Освітленість приміщень.
  • Наявність механічної і природної вентиляції.
  • Забезпечення питною водою (доставка, збереження води, обробка ємкостей для перевезення та збереження води).
  •  Кількість столового посуду та приладів.
  • Порядок миття і збереження посуду, наявність інструкції про правила миття посуду й інвентарю.
  •  Транспортування, прийом і збереження харчових продуктів.
  • . Обробка сировини і виробництво продукції шкільної їдальні.
  •  Особиста гігієна персоналу.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *