ОСТАННІ НОВИНИ

На роботу після свят: як повернутися до трудових буднів

|

В Україні завершується цикл Різдвяних свят і людям час повертатися з вихідних на роботу. Проте кожен другий працівник, повертаючись в офіс після тривалих відпусток, переживає стрес. Як пережити післясвятковий синдром і швидше включитися в роботу розповіли Львівському порталу експерти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

18

Щоб перші робочі дні не принесли негативних емоцій, а повернення в офіс було менш травматичним, візьміть на озброєння декілька правил:

– Не беріть на себе занадто багато. Перші робочі дні після тривалих вихідних рідко бувають насиченими. Тому візьміть час на «розкачку» та беріться до справ поступово. Не плануйте важливих зустрічей та переговорів. Швидше за все ваші клієнти та партнери теж не готові обговорювати важливі питання в перші дні після свят. Складіть список невідкладних завдань – їх потрібно виконати в найкоротші терміни. Решту питань вирішуйте поступово, згідно надходження.

– Складіть план і визначитеся з пріоритетами. Напишіть перелік завдань, які вам потрібно виконати в перший день, в найближчі два-три дні, за тиждень. Пишіть список відповідно до їх терміновості і важливості. Не забудьте вказати навіть дрібні дії (наприклад, написати листа клієнту). Це допоможе нічого не забути після свят.

– Поспішайте повільно. Не намагайтеся охопити все і відразу. Пам’ятайте, що слона легше з’їсти по частинах. Великий обсяг роботи розбийте на конкретні завдання. Наприклад, вам потрібно створити презентацію: пункт перший – зібрати і обробити дані, пункт другий – побудувати інфографіку, пункт третій – підібрати ілюстрації й т.д. Не відволікайтеся на менш важливі задачі. Доводьте справу до кінця і викреслюйте зі списку.

– Почніть зі звичного. Перший робочий день краще почати зі справ, які доведені до автоматизму і не вимагають великих розумових затрат. Перевірте пошту, відпишіться колегам і клієнтам. Прочитайте новини ринку. Однак не зосереджуйтесь на цьому занадто довго. Якщо бачите, що вже годину сидите в соцмережах, негайно закривайте всі вікна і приступайте до роботи.

– Робіть те, що любите. Якщо включитися в роботу складно, почніть з цікавих для вас справ. Напевно у вашому функціоналі є ті обов’язки, які приносять вам задоволення. Подивіться на себе і свої професійні якості з іншого боку. Постарайтеся оптимізувати робочий процес, зробити його більш розміреним і приємним.

-Не намагайтеся з головою поринути у роботу. Ви в офісі не один, тому навряд чи у вас це вийде. Спілкуйтеся з колегами, переривайтеся на чаювання, діліться враженнями. Якщо займаєтеся рутинною роботою, що не вимагає великої концентрації уваги, послухайте приємну музику. В обідню перерву прогуляйтеся на свіжому повітрі. Такі дрібниці зроблять перебування в офісі комфортним, і робочий день пролетить комфортно.

– Порадуйте своїх колег. Сумний настрій, пов’язаний з поверненням до офісу, притаманний не тільки вам. Зробіть колегам приємний сюрприз: принесіть в офіс коробку печива, залиште кожному на столі листівку, зробіть мішечок з побажаннями. Проявляти емоції можна не тільки у свята. Подаруйте колегам турботу й добре ставлення, і вони віддячать вам тим самим.

– Не сидіть в офісі довго після завершення робочого часу. Є гарна звичка – працювати на результат. Часто для цього доводиться жертвувати особистим часом. Однак не варто затримуватися на роботі в перші дні після свят. Плануйте робочий день так, щоб піти з роботи вчасно. Проведіть вечір у сімейному колі, відвідайте спортзал, займіться тим, що вам до душі. Важливо добре висипатися, тому не засиджуйтеся допізна. Відпочивши й набравшись сил, в наступний день ви встигнете набагато більше, ніж напередодні ввечері.

– Мотивуйте себе. Для багатьох людей кращою мотивацією є матеріальна винагорода. Подумайте про зарплату й про те, що ви зможете придбати на зароблені гроші. Це допоможе вам відповісти на питання «що я роблю у цьому офісі». Але навряд чи вас тримає тільки заробітна платня. Якщо ви приходите на роботу, значить, вам подобається те, чим ви займаєтесь. В іншому випадку, варто задуматися про зміну діяльності й нових перспективах розвитку.

– Почніть планувати наступні вихідні, свята, відпустку. Минулі свята не останні у вашому житті. Крім того, нічого не заважає вам зробити власне свято у найближчий вихідний. Сплануйте похід у театр, шопінг, вечірні посиденьки в колі сім’ї та друзів. Подумайте, як проведете Йордан чи навіть травневі свята або як відправитесь в подорож цього літа. Мрійте і дійте!

Вдалої усім роботи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *