ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська «Батьківщина» береться за Грибовицьке сміттєзвалище

|

«Батьківщина» Львівщини бере під свій контроль критичну екологічну проблему на Грибовицькому сміттєзвалищі. Про це сьогодні, 4 січня, заявили члени партії на засіданні міжвідомчої комісії щодо проблем цього сміттєзвалища, передає кореспондент Львівського порталу.

грибовичі4

Активіст партії ВО «Батьківщина»Львівщини, заступник голови громадської ради при управлінні екології Львівщини Юрій Дмитришин розповів про дві основні проблеми, які потребують негайного вирішення.

Перша небезпека – це токсичні речовини – інфільтрати.

«Перша проблема – інфільтрати. Це продукти, які витікають через підземні води під сміттєзвалище та є надзвичайно небезпечні для здоров’я. В собі містять майже всю таблицю Менделеєва. На сьогодні ми почули те, що збудовали трубопровід довжиною у 2,5 кілометри, який буде відкачувати ці інфільтрати і подавати їх у міську каналізацію. Але нам не відомо, можливо сморід, який зараз є у місті Львові, пов’язаний власне з тим, що ці щкідливи речовини зливають у каналізацію? Представник «Варти-1» повідомив, що у них є фото-, відеофіксація того, як зливають інфільтрати у міську каналізацію, і якщо зараз, перед новорічними святами, був цей запах, можливо він пов’язаний з цими інфільтратами. І невідомо, чи можуть очисні споруди Львова очистити, переробити ці речовини, щоб не нести шкоди.

грибовичі1

«Фракція «Батьківщини» Львівської обласної ради буде пропонувати негайно вирішувати питання по очистці інфільтратів. Це буде вирішено методом будівництва тут максимально потужної станції очистки, чи добудувою до львівських очисних спорудах і повний аналіз цих споруд. Ми візьме на контроль це питання і постараємося в максимально швидкі терміни вирішити їх для того, щоб ліквідувати цю екологічну проблему», – сказав Юрій Дмитришин.

грибовичі2

Однак ці речовини не є найбільшою загрозою для екології. Значно більше шкоди приносять кислі гудрони, що також утворюють цілі озера за Грибовицькому сміттєзвалищі.

«Друга проблема – це гудрони. Це продукти нафтового виробництва, які з 1950-х років завозяться сюди Львівським нафтомаслозаводом. Це є кислі гудрони, це другий клас небезпеки (після радіоактивних відходів). В жовтні 2015 року нами була написана заява в поліцію, в Жовківську районну раду, в інші інстанції, щодо нелегального вивезення гудронів з сміттєзвалища. Пройшло майже 2 місяці, і ми бачимо, що на сьогодні далі, в ще більших об’ємах ці гудрони нелегально вивозяться. Бачимо нові вириті котловани. Проте жодної реакції ні від прокуратури, ні від поліції. Представних прокуратури взагалі проігнорував наше запрошення на сьогоднішнє засідання. Представник поліції сказав, що кримінальне провадження відкрито, але те, що воно відкрито, навіть не зупинило кримінального правопорушення. Тобто в цій ситуації спостерігаємо повне бездіяння правоохоронних органів.

Якщо ці гудрони не утилізувати, то Україна ніколи не вступить у Євросоюз. Це є першочергове питання, яке потрібно піднімати. Франція «Батьківщини» Львівської обласної ради буде ініціювати широке громадське обговорення цього питання. Ми будемо звертатися до фракції «Батьківщини» Верховної Ради, в екологічну комісію Верховної ради, в Мінприроди, щоб в максимально швидкі терміни хоча б зробити дорожню карту і вже за кілька років вирішити цю проблему», – заявив активіст ВО «Батьківщина».

грибовичі3

Варто зазначити, що гудрони мають досиь високу тепловіддачу, і підприємці незаконно їх викрадають в бізнесових цілях. Їх спалюють або переробляють і додають до асфальту, хоче за заборонено. Гудрони дуже токсичні та отруюють навколишнє середовище.

Голова фракції «Батьківщина» Львівської обласної ради Юрій Гудима запевняє, що детутати його партії не допустять, щоб ця проблема знову «залягла на дно».

«Наша фракція буде ініціювати звернення всіх сільських, районних рад до Львівської обласної ради. Зі своєї сторони будемо ініціювати скликання широкого засідання із залученням екологічних комісій Львівської обласної та міської рад, фахівців, представників громадськості, щоб на сьогодні та дорожня карта, яка була розроблена раніше і не діє, була перероблена. Ця карта має бути справді дієвою. Головне, щоб ця проблема не залишилась тільки на розмовах, а дійсно вирішувалась. На привеликий жаль, наші можновладці не мають політичної волі зайнятися проблемою Грибовицького сміттєзвалиша. Це – екологічна бомба державного рівня. Я думаю, що ми будемо звертатися до наших народних депутатів від Львівщини, щоб це питання розглядалося на державному рівні», – вважає Юрій Гудима.

Коментарі

  1. Депутати від “Батьківщини” не займайтеся дешевим популізмом а вирішить конкретно дві проблеми :
    1. Дайте дійсне економічне обгрунтування вартості запропонованих вами робіт і де можна реально взяти на це гроші .
    2. Вирішить і погодьте з місцевими органами влади питання нової площадки під сміттєзвалище або будівництво сміттєпереробного заводу і також де реально можна взяти на це гроші .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *