ОСТАННІ НОВИНИ

Правоохоронців просять «розібратись» з незаконною ліквідацією газет

|

Національна спілка журналісті України наголошує на необхідності кримінальної відповідальності посадовців, які, порушуючи законодавство ініціюють ліквідацію газет, намагаються відібрати у редакцій майно та приміщення чи звільнити редакторів. Про це ідеться у зверненні до Міністерства внутрішніх справ та лідерів політичних сил, яке було ухвалене пленумом Спілки.

газети

«Замість виконання зобов’язань України перед Радою Європи щодо перетворення провладних газет на незалежні, замість виконання законодавства України та використання комунального майна на користь місцевих громад для реалізації прав громадян на доступ до інформації з місцевих друкованих ЗМІ, посадовці місцевого самоврядування всіма силами протидіють змінам!» – ідеться у зверненні.

Як наголошується в документі, НСЖУ вимагає від лідерів політсил відповідати за дії своїх представників на місцях та забезпечити дотримання ними інформаційного законодавства та законодавства про реформування комунальних друкованих засобів масової інформації.

Подаємо текст звернення:

«Національна спілка журналістів України вимагає від Міністерства внутрішніх справ внесення до Єдиного реєстру кримінальних проваджень за ознаками статті 365 Кримінального Кодексу України кожного випадку перевищення влади та службових повноважень посадовими особами місцевого самоврядування, які, умисно порушуючи Закони України «Про мораторій на відчуження приміщень державних і комунальних ЗМІ», «Про посилення захисту майна редакцій ЗМІ, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок», «Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів» та спричиняючи істотну шкоду державним інтересам у проведенні реформування комунальних друкованих видань, інтересам редакцій, законній професійній діяльності журналістів, ініціюють ліквідацію газет, відчуження і перепрофілювання майна і приміщень редакцій, незаконне звільнення редакторів.

Замість виконання зобов’язань України перед Радою Європи щодо перетворення провладних газет на незалежні, замість виконання законодавства України та використання комунального майна на користь місцевих громад для реалізації прав громадян на доступ до інформації з місцевих друкованих ЗМІ, посадовці місцевого самоврядування всіма силами протидіють змінам!

Національна спілка журналістів України вимагає від лідерів політичних сил, передусім Коаліції, взяти на себе політичну відповідальність за дії своїх депутатів місцевих рад та забезпечити дотримання ними інформаційного законодавства та законодавства про реформування комунальних друкованих засобів масової інформації. Ми готові провести консультації з політичними партіями для забезпечення роз’яснення законодавства, опрацювання документів тощо.

Випадки незаконних дій і рішень Глухівської міської ради, Житомирської облради, Оржицької районної ради мають стати одиничними і отримати сувору оцінку правоохоронної системи, суду та політичних партій».

Фото: www.volynnews.com

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *