ОСТАННІ НОВИНИ

На митниці повернули корупційні схеми з розмитнення горіхів?

|

В Україну знову повернулись схеми з митним оформленням волоських горіхів на експорт. Про це у своєму Фейсбук повідомив народний депутат від Львівщини Ігор Васюник, передає кореспондент Львівського порталу.

3

За словами І. Васюника, зараз Київська митниця, на підставі листа головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ, призупинила митне оформлення сировини одного із підприємств і безпідставно призначила додаткове «дослідження експертними установами».

«Псування міжнародного іміджу України ніщо в порівняні з бажанням хапуг з фіскальних та контролюючих органів заробити на добре поставлених корупційних схемах… Українські підприємства, виробники вже роки показують неймовірні чудеса виживання та пристосування в умовах постійної боротьби з корумпованою державною машиною. Для багатьох підприємств, які працюють на експорт, такі затримки вантажів означають невиконання зобов’язань перед іноземними партнерами. Не треба пояснювати, що від цього страждають не лише українські виробники (які строюють робочі місця і при цьому не отримують належної підтримки від держави), а й створюємо негативний імідж нашої держави на міжнародній арені», – переконаний він.

Як відомо, восени 2014 року, в розпал горіхового сезону, в експортерів з різних регіонів почалися системні проблеми – їхні машини подовгу не випускали за кордон, що багато хто сприйняв за спробу повернути відкати за «зелений коридор», які існували в часи режиму Януковича. Тодішній перший заступник ДФС України Володимир Хоменко заявив, що Україна є одним із найбільших світових експортерів волоських горіхів. Однак криміналізація супроводжує цей бізнес по всьому ланцюжку і обертається багатомільйонними сумами зловживань і збитків бюджету України.

Також за його словами, сформовано традицію, коли так звані «митні посередники» за проходження однієї фури з горіхами, стягують 10 – 15 тисяч доларів незаконних поборів. Виходить, що влада начебто помінялася, а «схеми екс-регіоналів» й надалі справно працювали під покривом «смотрящих» з часів режиму Януковича. Відтак, через «відпрацювання» ДФС фури з горіхами тижнями простоювали на митниці, хоча за правилами їх оформлення мало відбуватися за лічені години, що надало додатковий інструмент корупційного тиску. Саме в розпал цих заходів з виробниками і експортерами волоського горіха в різних регіонах почали зв’язуватися посередники, що пропонували обговорити гарантії безпроблемного експорту. Згодом дров у вогонь підкинули журналісти, які у лютому 2015 року оприлюднили скандальне sms-листування нардепа Віталія Хомутинника (екс-регіонала – ред.) із губернатором Одещини Ігорем Палицєю.

2

Після оприлюднення інформації у ЗМІ, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив розкрити корупційні «горіхові» схеми, відсторонив від роботи керівника ГФС Ігоря Білоуса, його заступників та перевірити на причетність до них Віталія Хомутинника з Ігорем Палицею. Сам В. Хомутинник заявив через ЗМІ, що вже за нинішнього уряду на митниці діяла схема відкатів при експорті волоського горіху, за якою стояли колишній головний митник Анатолій Макаренко, його підлеглий Олександр Мухін та екс-голова податкової міліції Володимир Хоменко. Ці звинувачення він виклав у листі до Генпрокурора після того, як журналісти зафіксували його непублічне листування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *