ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні улюблене свято малюків - День Святого Миколая

|

Сьогодні, 19 грудня, у православних та греко-католиків день святкування та вшанування пам’яті Святого Миколая. Про це повідомляє Львівський портал.

x_c836fe80 (1)

За традицією, в цей день батьки вночі кладуть дітям подарунки під подушки, зберігаючи у таємниці свою причетність до подарунків, для того, щоб діти вірили у чудо, звершуване святим Миколаєм і вчилися милосердя в святого.

В пам’ять про милосердя святого Миколая, в цей день відзначається Міжнародний день допомоги бідним.

У світі святий Миколай відомий під різними іменами: Міклаш, Йолопукі, Сейнт Ніколаус, Сантаклос, Фадер Крісмас, Пер Ноель, Сінтер Клаас.

Святий Микола зараховується до святих як такий, що опікується воїнами, водіями і тими, що подорожують, допомагає бідним у скруті; вважається покровителем дітей та студентів, моряків, торговців, і лучників.

Народився Миколай у Малій Азії в місті Патарі наприкінці ІІІ століття у сім’ї багатих та віруючих християн. Із дитинства Миколай відзначався побожністю та співчуттям до знедолених та бідняків. Будучи юнаком, Миколай переселяється до Міри, де єпископ висвячує його на священика.

Після смерті батьків Миколай отримує спадок, який роздає протягом тривалого часу бідним. Усе життя Миколай присвятив справі милосердя для душі і тіла. Тому, як пише у книзі «Пізнай свій обряд» о. Ю. Катрій, ще за життя його називали «батьком сиріт, вдів і бідних».

Йому також приписують руйнування язичницьких храмів, зокрема храму Артеміди (Діании). Деякі автори пов’язують святкування Дня святого Миколи з бажанням замінити цим язичницький день святкування народження Артеміди.

Помер святий Миколай 6 грудня 345 року.

Свято святого Миколи в Україні є особливо бажаним дитячим святом. За традицією, в ніч з 18 на 19 грудня святий Микола приносить дітям подарунки і кладе їх під подушку. Серед дітей на західній Україні встановилася традиція писати святому Миколі листа, у якому дитина вказує, що хорошого та поганого вона вчинила протягом року, і просити про подарунки.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *