ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині зніматимуть фільм про всесвітньовідомого художника

|

У Львівській області знімуть документальний короткометражний фільм про українського художника Никифора Дровняка. Із цією метою 17 грудня делегація зі Львівщини відвідала батьківщину митця у місті Криниця, що на Лемківщині (Польща). Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

1962-2

За словами директора департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації Христини Береговської, у складі делегації польське містечко також відвідали представники Львівської національної академії мистецтв, Спілки художників України та Обласної бібліотеки для дітей.

Як зазначила Христина Береговська, незважаючи на те, що художник жив на території сучасної Польщі, він завжди залишався українцем у душі та ходив до української церкви.

“Саме тому, у рік, коли відзначають 120-річчя від дня народження Никифора Дровняка, ми вирішили організувати таку поїздку. Нам вдалось зібрати унікальний матеріал про життя та творчість цього всесвітньовідомого художника. Також ми поспілкувалися зі сім’єю, в якій жив Никифор, настоятелем храму, котрий він відвідував, та людьми, які безпосередньо знали митця. Окрім цього, відвідали музей та могилу художника”, – розповіла вона.

Додамо, що митець-самоук визнаний одним із найцікавіших художників. Його картини експонувалися в Італії, Бельгії, Англії, Швейцарії, США, Бразилії, Ізраїлі, Югославії, Чехословаччині, багатьох містах Польщі. Але справжню славу Никифору Дровняку принесло експонування робіт у Парижі 1959 року. Відтоді його творчість набула світової популярності.

Польський художник Єжи Вольф опублікував нарис “Маляр наївного реалізму у Польщі” (“Аркада”, 1938) і від того часу кілька десятків років Никифор був у центрі уваги і митців, і глядачів, яких захоплювала його самобутня творчість.

Фото: velychlviv.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *