ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські неповносправні вийдуть на акцію домагатися своїх прав

|

У четвер, 17 грудня, о 10 годині у Львівській міській раді центр «Емаус» проведе акцію «Ми всі потребуємо один одного», щоб нагадати депутатам про вразливу верству українського суспільства і сприяти змінам у соціальній сфері. Відтак перед початком засідання сесії ЛМР депутатів зустрічатимуть люди з особливими потребами. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

DSC_00041

«Цією акцією ми прагнемо наголосити новообраним депутатам не лише на праві людей з особливими потребами одержувати допомогу, необхідну для їх духовного та особистого розвитку. Ми хочемо також засвідчити гідність людей з особливими потребами та важливість їх присутності в суспільстві. Бо віримо –  вони мають особливе завдання для нас. Відкрити це можна через безпосереднє спілкування та дружбу з ними», – кажуть в «Емаусі».

Центр «Емаус» прагне, щоб жодна людина в Україні не була відкиненою через свою неповносправність. Згідно нещодавніх досліджень ЮНІСЕФ, Дитячого фонду ООН, в Україні рівень толерантності та прийняття дітей із неповносправністю в Україні є вкрай низьким: лише 13% опитаних готові примати дітей з інвалідністю у якості членів родини або близьких друзів; лише 24% респондентів згодні присвятити свій час дітям з неповносправністю; лише 31 % опитаних вважає, що у сім’ї дитина з неповносправністю не може отримати достатній догляд і їй буде краще в спеціалізованому дитячому будинку.

«Становище неповносправних осіб в Україні є складним, – підтверджує дані дослідження керівник центру «Емаус» Крістіна Анґлєс д’Оріак. – Від дітей з неповносправністю все ще часто відмовляються батьки, вони потрапляють в інтернати, де є ізольованими від суспільства. В інтернатах персонал часто зловживає службовим становищем – люди з неповносправністю не отримують необхідного догляду. Забезпечити необхідну реабілітацію та інклюзивне навчання для дітей, які залишаються в сім’ях, також складно. Не кажучи вже про забезпечення умов для самостійного життя дорослих неповносправних осіб. Однак першопричина цих проблем – ставлення суспільства до людей з неповносправністю. Місія «Емаусу» – це ставлення змінити».

Організатор заходу – центр «Емаус», який діє при Українському католицькому університеті. “Емаус” підтримує родини, де народжуються діти з особливими потребами, проводить просвітницькі семінари в школах та університетах, організовує навчальні програми для фахівців, які працюють з людьми з неповносправністю, а також сприяє інтеграції осіб з особливими потребами в українське суспільство.

Фото: credo-ua.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *