ОСТАННІ НОВИНИ

Топ-10 фільмів про Чорнобильську катастрофу

Катерина Родак

|

Сьогодні, 14 грудня, Україна вшановує учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У зв’язку із цим Львівський портал вирішив опублікувати підбірку фільмів про катастрофу у Чорнобильській зоні, щоб нагадати про події, що сколихнули увесь світ.

  1. «Аврора» (2006)аврора

«Авро́ра» — український фільм 2006 року режисури Оксани Байрак. Прем’єра фільму відбулася 30 листопада 2006 року.

Фільм присвячений маленькій дівчинці Аврорі, що постраждала внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. У ролі дівчинки — 15-літня киянка Анастасія Зюркалова. Головні чоловічі ролі зіграли американський актор Ерік Робертс та російський Дмитро Харатьян.

Фільм був номінований від України на премію «Оскара» в номінації «Найкращий фільм іноземною мовою».

2. «В суботу» (2011)

kinopoisk.ru
kinopoisk.ru

26 квітня 1986-го року – перший день після аварії на Чорнобильській АЕС. Субота «незнання». Субота, коли життя не можна скасувати, коли дівчата надягають вихідні туфлі на підборах – тому що субота – вихідний день. Події фільму розгортаються в перші 24 години з моменту аварії. Головний герой картини стає мимовільним свідком катастрофи. Випадково він дізнається всю правду про трагедію і виявляється перед моральним вибором: врятувати людей або виконати наказ «зверху» і не сіяти паніку.

3. «Заборонена зона» (2012)

kinopoisk.ru
kinopoisk.ru

Шестеро молодих туристів-екстремалів прибули на канікули в Україну. Дізнавшись про те, що в Зону відчуження влаштовуються екскурсії, вони наймають гіда і відправляються за незабутніми враженнями. І враження не змушують себе довго чекати. Здавалося, радіоактивне місто порожнє і покинуте. Там не залишилося нічого живого. Але, як тільки сонце ховається за горизонт, Прип’ять оживає. Нелюдські крики стрясають нічне повітря. Невдалих мандрівників охоплюють жах і паніка. Вони розуміють, що не одні в цьому мертвому місті.

4. «Земля забуття» (2012)

kinopoisk.ru
kinopoisk.ru

В основі сюжету – особиста драма молодої дівчини з Прип’яті, міста радянських атомників. Спокійне і щасливе життя руйнується в одну мить – в день страшної аварії на атомному реакторі. Втрата близьких, паніка і жах, безповоротно пішла молодість і краса, хвороби – все це довелося пережити героїні Ольги Куриленко. І через цю спотворену катастрофою долю глядачі відчують всю глибину чорнобильської трагедії.

5. «Метелики» (серіал, 2013)

метелики

Історія кохання випускниці старших класів Алі і солдата строкової служби Паші розгортається на тлі однієї з наймасштабніших техногенних катастроф XX століття – Чорнобильської аварії. Їм судилося зустрітися наприкінці квітня 1986 року в місті Прип’ять. Немов метелики, які прагнуть до вогню, вони летіли назустріч своїм почуттям, не помічаючи нічого навколо.

6. «Битва за Чорнобиль» (2006)

битва за чорнобиль

«Битва за Чорнобиль» – документальний фільм, знятий Discovery Channel в 2006 році. У фільм увійшла величезна кількість ніде не опублікованих раніше матеріалів, фотографій, даних, розкриті секретні фото- і відеоархіви. За допомогою комп’ютерної графіки відтворена реалістична картина того часу. Так само у фільмі ви почуєте розповіді очевидців трагедії, спогади Горбачова, думки дослідників, екологів і генетиків, які оцінюють масштаби катастрофи. Цей унікальний двогодинний фільм заново вивчає Чорнобильську катастрофу разом з Вами.

7. «Чорнобиль. Життя у смертельні зоні» (2007)

чорнобиль життя

«Чорнобиль. Життя в смертельній зоні» – дивовижна і унікальна документальна картина, яка розповідає про природу, яка намагається залікувати свої рани і знизити біль, який заподіяла їй аварія на ЧАЕС. Ви побачите зворушливі кадри, як тварини починають заселяти територію, яку в паніці кинули люди. Головні герої фільму – звичайні домашні кішки. Кожен день жовтня приходили додому в надії, що повернутися їх господарі. Вони довго і тоскно чекали, однак, ніхто не приходив. Поступово до кішок почали примикати різні дикі тварини з поруч стоїть лісу. Незабаром старе кинуте людьми село стало притулком і будинком для десятка різних тварин, що живуть пліч-о-пліч і намагаються вижити …

8. «Рік собаки» (1994)

рік собаки

Сюжет фільму заснований на історії колишнього ув’язненого Сергія і самотньої жінки Віри, які знаходять щастя в покинутому селищі, зараженому радіацією. Тут, на залишеній богом і людьми землі, вони знову починають жити заново, поступово дізнаючись і прив’язуючись один до одного. Історія про їхнє кохання на тлі зараженої зони.

9. «Загублене місто» (2015)

загублене місто

Результатом невдалого експерименту стала техногенна катастрофа, наслідки якої лишаються невивченими. У зоні відчуження з’являються лише мародери. Звичайні люди в цій місцевості дивним чином зникають. Головні герої картини – мрійливий мародер, жінка, що втратила сім’ю та засуджений суспільством науковець – волею обставин опиняються у незвичайному місті з власними законами. Чи можна втекти від долі? Що робити, коли твій світ змінився назавжди?

10.  «Прип’ять» (1998)

припять

«Прип’ять» – документальний фільм, знятий австрійським кінодокументалістом Николаусом Гайерхальтером. Фільм показує виворіт Чорнобильської катастрофи, оповідає про життя людей, які досі мешкають у зоні відчуження. Серед евакуйованих в 1986 році жителів міста Прип’ять знайшлося чимало тих, хто згодом повернувся назад. Ці люди давно махнули рукою на своє майбутнє, на своє життя і здоров’я, вони живуть в «мертвій» зоні і абсолютно байдужі до того, що твориться в «великому» світі …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *